Ana SayfaGüncel BilgilerÇevik Öğrenme (Agile Learning)

Çevik Öğrenme (Agile Learning)

Yazar

Tarih

Kategori

Çevik öğrenme en geniş çerçevede bir organizasyonun değişen durum ve şartlara hızlı bir şekilde reaksiyon gösterebilmesini ifade ediyor. Dijital devrimin hayatımıza getirdiği dönüşüm etkisi hızlı uyum sağlamayı gerektiriyor. İşte bu ihtiyaç terminolojiye çevik öğrenme yani Agile Learning kavramını soktu. Yenilikçi ve dinamik bir yaklaşım olan çevik öğrenmenin sırlarına hakim olmak ister misiniz? Şimdi tüm merak ettiklerinizi adım adım inceleyelim!

İşletmeler İçin Çevik Öğrenme Kazanımları

Endüstriyel normların giderek daha rekabetçi ve müşteri memnuniyeti odaklı bir forma büründüğü günümüzde ihtiyaç ve değişimlere hızlı cevap verebilmek gerekiyor. Çünkü çevik öğrenme standardı moderniteye adaptasyon için sürekli değişim durumlarında uzmanlaşmayı öngörüyor. Buna göre işletmenin çalışanları ve lider pozisyonundaki kişileri ihtiyaçlara yönelik olarak hızlı bir eğitim ve oryantasyona tabi tutuluyor. İşte bu eğitimin hayat boyu sürme ilkesiyle bağdaşan çevik öğrenme birikimli olarak sürekli hale gelen öğrenme sürecinin daha sarsılmaz bir iş modeli tesis edeceğini söylüyor. Hız ve esnekliğin armonisi olarak da özetlenebilen çevik modelde bu iki modelin
gelişimi çağıracağı anlatılıyor.

Şirket Ekosisteminizi Eğitimin Üzerine İnşa Edin

Bilginin yarılanma hızının inanılmaz kısa sürelere düştüğü günümüzde bilgi güncellemesi en önemli endüstriyel bir kavram halini alıyor. Sektöründe lider konumunda bulunan çokuluslu şirketler klasik anlayışın aksine arge bütçelerinin önemli bir kısmını donanıma değil eğitim harcamalarına aktarmaya başladı. Kişisel ve kurumsal odaklı gelişimin ağırlığının daha da artacağından yola çıkarak kurumsal olarak öğrenmeyi öğrenmeniz gerekiyor. Sağlıklı bir analiz ve sentez sürecinin ardından ilgili birim çalışanlarına verilecek eğitimler ile endüstriyel süreçten kopmanın önüne geçiyor.

Şirketiniz İçin Bir Çevik Öğrenme Ekibi Oluşturun


İş yaptığınız sektörle ilgili olarak makro ve mikro düzeyde değişim ve eğilimleri aktüel olarak inceleyen bir ekip kurmak faydalı olur. Bu hem eğitim politikanızı şekillendirir hem de gelecek projeksiyonu üretmeniz adına fayda sağlar. Çeşitli departmanlardan oluşturulacak bu ekip İKY departmanı ile kombin bir şekilde eğitimleri organize ediyor. Eğitimin şekilsel planını ve içeriğini oluşturan bu ekip faaliyet planlamalarını yapıp eğitim sürecini değerlendirme
çalışmalarını yürütür.

Çevik Öğrenmede Hibrit Model


Çeviklik faaliyetleri kapsamında düzenlenen eğitimler iş ortamında verilebileceği gibi uzaktan öğretim araçlarıyla da destekleniyor. Her iki metodunda kendi içinde avantajları bulunmaktadır.
Yerinde eğitim metodunda daha yoğun bir sinerji ve fikir alışverişi ortaya çıkacaktır. Karşılıklı deneyim paylaşımının yapılacağı bu sosyal ortamlar akran öğrenmesi gibi eğitimsel teknikler açısından oldukça elverişli fırsatlar sunar. Ayrıca çalışanlar uzaktan eğitim yönteminde ise istedikleri zaman eğitimlere çevrimiçi olarak katılıyor. Bununla birlikte zaman yönetimi açısından serbestlik tanıyan bu model hareket alanı sunacağı için psikolojik açıdan oldukça olumlu katkılar yapacaktır.

Çevik Öğrenme ve Bilgi Bombardımanı

Çevik öğrenmeye anlam kazandıran en önemli kavram öğrenme içeriklerinin hızlı
üretilip sunulmasıdır. Hızlı öğrenmeye maruz kalan çalışanların değişime ayak
uydurma süresi oldukça kısalacaktır. Eğitim içerikleri oluşturulurken içerikler gereksiz ayrıntı ve detaylardan arındırılmalıdır. Öğrenmeye ayrılan sürenin kısalması öğrenme kalitesini ve
etkinliğini arttıracaktır. Gereksiz detaylarda boğulmayan çalışanlar için eğitimi
içselleştirme aşaması daha kolay gerçekleşir. Eğitim materyalleri merak uyandıracak uyaranlarla desteklenmelidir. Söz konusu materyallerde konu ile ilgili kaliteli görsel ve animasyonlara yer veriliyor. Ayrıca gördüklerimizi unutma oranının sadece okuyarak öğrendiklerimize göre oldukça
düşük olduğu unutulmamalıdır.

İçerikleri oluştururken kullanılan metinlerde imla ve noktalama işaretlerine oldukça
dikkat edilmelidir. Çünkü redaksiyon hataları konsantrasyon kırar ve öğrenmeyi güçleştirir.
Öğrenmeyi kalıcı hale getirmek adına sıkıcı ve klasikleşmiş sunular yerine daha
somut ve etkileyici materyaller kullanılıyor. Öğrenme faaliyetlerini sadece yazılı ve işitsel kaynaklardan sağlamak yerine konu ile ilgili uzmanların bilgi ve deneyimlerinden yararlanır.

Çevik Öğrenmeyi Kurumsal İmajınıza Monte Edin

Çevik öğrenme modelini kurumsal bir alışkanlık ve olağanlık haline getirmek bir süre
sonra daha dinamik ve yaratıcı bir atmosfer oluşturacaktır. Bu da marka imajı
açısından olumlu puanlar toplamanıza olanak tanır. Bununla birlikte finansal eğilimler göstermektedir ki çalışan eğitime önem veren kuruluşların global düzeyde proje partnerleri bulması göstermeyenlere göre daha kolaydır. Geniş açıdan bakıldığında eğitime ayırdığınız zaman ve bütçe size çeşitli iş bağlantıları olarak döner.
Akademik bir ortama sahip olan işletmelerin büyük ekonomik zorlukları ve kriz anlarını daha kolay yönetebilmesi olasıdır. Adaptasyon kabiliyetinin getirdiği manevra alanı sıkıntıları en az zararla atlatmanıza yarar.

Yeni Yaklaşımları Denerken Cesur Olun

Çevik öğrenme süreci ile ilgili alternatif fikirleri denemekten çekinmeyin. Çünkü yenilikçi ve deneysel fikirler çevikliği artırma konusunda çok etkili ve verimli olur. Bu noktada yeni ve orjinal fikirlere açık olmakta fayda vardır. Deneysel yöntemlerin etkinliği hakkında çalışanlarınızla geri dönüt adına çalışmalar yapabilirsiniz. Ayrıca kısa anket soruları ile etkinliği ve anlaşılırlığı denenen bu yöntemlerden bazıları bilginin aktarımı noktasında çok iyi sonuçlar verir. Beklenen performansı vermeyen öğretim yöntem ve tekniklerini esnek eğitim ekibinizle birlikte gözden geçirip revize edebilirsiniz.

Son içerikler

spot_img