Ana SayfaGüncel Bilgilerİnsan Kaynakları Teknolojileri ile Çeşitlilik ve Kapsayıcılık

İnsan Kaynakları Teknolojileri ile Çeşitlilik ve Kapsayıcılık

Yazar

Tarih

Kategori

İnsan kaynakları teknolojileri, İK departmanı ve dolayısıyla bütün organizasyonun daha verimli hale getirilmesi amacıyla uygulanan süreç optimizasyonudur. Dijital İK dönüşümü, çalışma modellerinden performans değerlendirmeleri ve işe alım süreçleri gibi pek çok alanda etkilerini yoğun şekilde hissettirmektedir. İnsanı odağına alan ve çalışan deneyimine odaklanan günümüz İKY’nde ağırlık kazanan çeşitlilik, kapsayıcılık ve eşitlik alanlarında da İK teknolojileri birçok avantaj sağlar.

Daha barışçıl bir çalışma ortamı ve dolayısıyla daha nitelikli bir çalışan deneyimi sağlayan kapsayıcı çeşitlilik, dijital İK sistemleriyle ölçülerek tüm organizasyon için bütünsel bir vizyon yakalanabilir. Peki, günümüz iş yaşamında ağırlık kazanan çeşitlilik ve kapsayıcılık kavramları tam olarak ne anlama geliyor? İK yazılımları çeşitlilik ve kapsayıcılık konularında nasıl avantajlar sağlar?

Çeşitlilik ve Kapsayıcılık Nedir?

Çeşitlilik ve kapsayıcılığı, vitrin olarak kullanılan sorumluluk projeleri veya değerlerden daha farklı bir konumda değerlendiren kurumlar çalışan deneyimi konusunda ciddi avantajlar sağlıyor. Tüm ekip üyelerinin bakış açısı, potansiyel ve ihtiyaçlarına saygı duyan çeşitli ve kapsayıcı iş yerleri, iş yeri aidiyeti konusunda da önem taşıyor. Çeşitlilik ve kapsayıcılık; temel insan hakkı ve topluma eşit katılımın bir bileşeni olmasının yanı sıra yaratıcılığı, üreticiliği ve yenilikçiliği artırıyor.

Çeşitlilik ve Kapsayıcılık Arasındaki Fark Nedir?

Çeşitlilik ve kapsayıcılık birbirini tamamlayan farklı iki kavramdır. Birbirini destekleyen bu iki kavramdan biri olmadan diğeri tam olarak beklentiyi karşılayamaz. Çeşitlilik, bir kişinin hangi dil, din, ırk, yaş veya cinsiyete sahip olduğu önemsenmeden bir kurumda özgürce ve eşit şartlarda varlık gösterebilmesiyle alakalıdır. Kapsayıcılık ise farklı insan gruplarının organizasyona ne kadar entegre edildiğini ifade eder. Çeşitli ancak kapsayıcı olmayan kurumların hayal edilen barışçıl ortamı yaratması mümkün değildir.

İnsan Kaynakları Teknolojileri Kapsayıcı Çeşitlilik Konusunda Nasıl Avantajlar Sağlar?

Kapsayıcı çeşitlilik söz konusu olduğunda öncelikle kurum bünyesinde çalışan tüm personelin düşüncelerini özgürce ve eleştirilme korkusu olmadan paylaşabilmesi olmazsa olmazlar arasında bulunuyor. Bu noktada İK yazılımları yardımıyla anlık olarak uygulanabilen anketler ve geri bildirim süreçleri önem taşıyor.

Toksik yöneticiler veya bilinçsiz önyargı kurbanı olan çalışanlar nedeniyle yaşanabilecek olumsuzlukların da önüne geçilebiliyor. İnsan kaynakları teknolojileri doğrudan personel ve yönetim arasında köprü olma rolü üstleniyor. Bunun yanı sıra bu teknolojiler, performans değerlendirme süreçlerinde de pek çok avantaj sağlıyor. Veriye dayalı ölçülebilir performans değerlendirmeleri daha eşit ve kapsayıcı bir kurum kültürü yaratılmasını sağlıyor.

Bütün insan kaynakları süreçlerini tek bir panelde birleştiren idenfit anket, geri bildirim ve performans değerlendirme modülleriyle daha kapsayıcı bir kurum kültürü geliştirmenize olanak tanıyor. İş süreçlerinde verimliliği ve konforu erteleme, idenfit ile hemen şimdi tanış!

Son içerikler

spot_img