Ana SayfaGüncel Bilgilerİşten Çıkarma ve Küçülme Süreçleri

İşten Çıkarma ve Küçülme Süreçleri

Yazar

Tarih

Kategori

İşten çıkarma ve küçülme hiçbir zaman ilk tercih olmamakla birlikte dönem dönem şirket stratejisi gereği uygulanması gereken yöntemler arasında yer alıyor. Pandeminin sosyal etkileri tamamıyla ortadan kalkmış olsa dahi ekonomik etkileri hala birçok işletme için sorun teşkil ediyor. Herhangi bir işten çıkarma süreci ve küçülmenin profesyonel şekilde yürütülmesi işletme itibarını koruma ve eski çalışanlarla güzel ilişkiler sürdürmek konusunda önem taşıyor.

Başarılı Şirket Küçülmeleri İçin Doğru Yöntemi Belirleyin

Toplu işten çıkarma kararı almadan önce şirket küçülmeleri için farklı yöntemler olduğunu keşfedin. İş süreçlerinin her adımında olduğu gibi bu aşamada da doğru tekniğin bulunması ve kurum kültürüne uyarlanması gerekir. İş stratejinizi detaylı şekilde incelemeniz ve küçülmenin gerekli olduğuna emin olmanız durumunda toplu işten çıkarma seçeneği yerine öncelikle farklı alternatifleri değerlendirin. Bir süre toplu izin kullanarak işletme giderlerini dengeleme olasılığınızı gözden geçirin. Aynı zamanda kıdem tazminatı gibi avantajlar sağlayarak çalışanların gönüllü olarak ayrılma istekleri olması durumunda onları bu konuda motive edin. İş değiştirmeyi planlayan ancak tazminat gibi nedenlerle çekimser yaklaşan çalışanlarda bu tarz uygulamalar etkili sonuçlar sağlayacaktır. İşçi çıkarma uygulamaları yerine belirli süre ile gönüllü ücretsiz izin gibi seçeneklerde iş gücünün endişeye kapılmaması ve kendilerini sürecin bir parçası olarak düşünmelerine yardımcı olacaktır.

İşten Çıkarma Stratejinizi Belirlemeden Harekete Geçmeyin

Şirket küçülmesinin kesinleşmesi durumunda uygun bir strateji belirlemek ve ona uygun adımlar atmak önem taşımaktadır. Hangi departmanlara ağırlık vereceğinizi ve işten çıkarılacak çalışanlara hangi kriterler doğrultusunda karar vereceğinizi belirlemelisiniz. Tüm yasal sorumluluklarınızı göz önünde bulundurarak süreci belgelendirmeniz olası sorunları önlemenizi sağlayacaktır. Sürecin kulaktan kulağa yayılması ekibi olumsuz şekilde etkileyeceğinden süreç içinde bilgi paylaşımında bulunmanız ve şeffaf olmanızda önem taşır. İşten çıkarma kararı aldığınız her çalışanlar bire bir olarak işten çıkış mülakatı yapmanız ve süreci kendisine doğrudan iletmenizde eski çalışanlarınızla olumlu ilişkiler sürdürmenize olanak sağlar. Hem çalışan hem de işveren tarafından oldukça stresli olarak bulunan offboarding sürecinde mutlaka profesyonel bir tutum sergilemelidir.

İdenfit offboarding modülü ile Offboarding sürecinde hem çalışanı hem de işletmenizi koruyun.

Son içerikler

spot_img