Ana SayfaİK AkademiŞirketlerde Yeniden Yapılanma

Şirketlerde Yeniden Yapılanma

Yazar

Tarih

Kategori

Şirketlerde yeniden yapılanma konusunda bilginiz var mı? Bize sorarsanız bu konuya zaman ayırmanız faydalı olacaktır. Zira değişen endüstriyel koşullar şirketler açısından yenilenme ve vizyon güncelleme operasyonlarını zorunlu hale getirmektedir. Aksi durumda operasyonel rekabetçilik kabiliyetini kaybetme tehlikesi yaşanabilir. Öyleyse yeniden yapılanma süreci nasıl ele alınmalıdır? 

Akademik basamakları olan şirket yeniden yapılanmaları incelikli şekilde ele alınmalıdır. Detaylı bir planlama gerektiren bu süreç yapısal ve yönetimsel olarak iki ana başlıkta toplanabilir. Şirket yeniden yapılanmalarını geniş bir perspektifte incelemek için yol haritanızı oluşturmaya başlayabilirsiniz. Hazırsanız şimdi birlikte adım adım yeniden yapılanma sürecini inceleyeceğiz!

Yeniden Yapılanma Kavramı

Şirket yeniden yapılanma süreci en geniş çerçevede organizasyonun performansını ve rekabet gücünü arttırmak amacıyla gerçekleştirilir. Yeniden yapılanma süreci şirket politikasına bağlı olarak radikal veya yumuşak geçiş yoluyla yapılabilir. Bu sistemsel ihtiyaçların aciliyeti ile ilgilidir. Yeniden yapılanma kavramı küçük değişikliklerden ziyade daha uzun vadeli hedeflere yönelik köklü değişiklikleri ifade eder.

Yeniden yapılanma kavramı, içine organizasyon şeması, tüm proses süreçleri ve şirketin teorik düzlemini besleyen tüm bilgi akış kaynaklarını içine alır. Sağlıklı bir yeniden yapılanma sürecinin ilerleyebilmesi için başlangıç aşamasında değişimin ne için gerekli olduğu ve nelerin değiştirileceği gibi sorulara cevaplar aranmalıdır. Bu soruların cevabı yol haritasının oluşmasını sağlayacaktır.

Şirket Yeniden Yapılanmalarının Adımları

Süreç analizi olarak adlandırılan yeniden yapılanma planlamasında takip edilmesi gereken belli başlı adımlar bulunmaktadır. Bu adımlardan birinin bile atlanması yapılanma sürecinin başarısızlıkla sonuçlanmasına neden olabilir. Şirket yeniden yapılanmaları ile ilgili olarak yapmanız gereken ilk uygulama stratejik planlama aşamasıdır. 

Stratejik planlama aşaması yapılanmanın etik ve misyon açısından sınırlarının ve çerçevesinin çizildiği aşamadır. Belirlenen stratejinin alt adımları da bu aşamada detaylandırılmalıdır. Stratejisi iyi çizilmemiş bir yeniden yapılanma süreci büyük ihtimalle zaman ve emek kaybından başka bir kazanım sağlamayacaktır. Stratejik planlamanın ardından görev paylaşımı yapılmalıdır. Buna göre hangi birimin ve ekibin yeniden yapılanmanın hangi aşamalarından sorumlu olduğu belirlenir.

Bu aşamada görev ve rol dağılımı net bir şekilde yapılmalıdır. Zira net tanımlanmamış bir rol dağılımı hiyerarşik sorunlara neden olabilir. Ve yapılanma süreci sekteye uğrayabilir. Sorumlular arasında koordinasyon ve bilgi paylaşımı da oldukça önemlidir. İKY departmanı bu koordinasyonu sağlamak adına görev alabilir. Bir sonraki aşama analiz aşamasıdır. Bu noktada yapılacak periyodik değerlendirme toplantıları, sürecin nasıl yürüdüğünü gözler önüne sermektir. Çeşitli raporlamalar ve istatistiki çalışmaların görüşülmesi gereken aşama da analiz aşamasıdır. Yeniden yapılanmanın son aşaması uygulama aşamasıdır. Uygulama başladıktan sonra da detaylı bir izleme ve değerlendirme yapılmalıdır. Bu değerlendirmeler yapılanma sürecinin sağlıklı olup olmadığını ve verimliliğini anlamanızı sağlayacaktır. 

Şirket Yeniden Yapılanmalarında Başarı Şansını Arttıran Faktörler

Şirket yeniden yapılanmalarında başarı şansını artırmak için alabileceğiniz bazı önlemler vardır. Zira değişim çoğu zaman bireyler tarafından dirençle karşılanır. Bu sosyal ve psikolojik bir tavırdır. Bu durumun önüne geçmek ve süreci daha hızlı ilerletebilmek adına sürece tüm paydaşları dahil edebilmeniz gerekir. Bunun için en önemli koşullardan birisi de sağlıklı bir iletişim kurmaktan geçer.

Henüz yapılanma sürecinin başında ekibinizle birlikte yeniden yapılanmanın gerekliliği ve getirileri hakkında görüşmeler yapmanız olumludur. Çünkü bu görüşmeler çalışanlarda sürece dahil edildikleri hissini uyandırır. Önerilerini sunmalarını istemenizde çalışanların sürece katkı yapma isteğini arttırabilir. Öneri almanız beyin fırtınası ve sinerji yaratma adına da olumludur.

Yeniden yapılanma sürecini gerçekçi bir şekilde ele almakta gelecekte yaşayabileceğiniz pek çok sorunu baştan yok edebilir. Şirketinizin genel misyonu ve politikaları ile uyumlu hedefler belirlemek mantıklı bir seçim olacaktır. Gerçekçi hedefler sağlıklı planlamaları ve asgari düzeyde sorunları doğurur. Ayrıca öngörülemeyecek etmenleri de engellemenizi sağlayacak sağlıklı planlama süreci genel başarı yüzdenizi arttıracaktır.

Yeniden yapılanma süreçlerinde en büyük görevlerden birisi de İKY departmanlarına düşmektedir. Yürütülen sürecin sekreterya ve raporlama işlevi ağırlıklı olarak bu departman tarafından yürütülmelidir. İKY’nin hazırlayacağı istatistik raporları ve gelecek projeksiyonları yeniden yapılanma sürecinin analiz aşaması ile ilgili olarak çok önemlidir. Bu raporlarda ortaya çıkan sonuçlar strateji ve yöntem değişikliği yapmanıza imkan tanıyacaktır. 

Yeniden yapılanma süreciyle ilgili olarak çizmeniz gereken sınırlardan birisi de etik çerçevedir. Etik kaygılar içine pek çok farklı etmeni alır. Bu bağlamda dönüşüm sürecinde etik ve insani değerleri göz önünde bulundurmak genel kurum iklimi açısından önemlidir.

Şirket Yeniden Yapılanmalarında Sık Karşılaşılan Sorunlar 

Yeniden yapılanma sürelerinde en sık karşılaşılan sorunların başında paydaşları değişimin gerekliliğine inandıramamak gelir. Değişime karşı geliştirilen direnç süreci baltalayabilir. Dolayısıyla bunun önüne geçmek adına kurumsal  iletişim çok önemlidir. Değişimin getireceği makro ve mikro faydalar konusunda kurumsal konsensus sağlanmadan adım atılmamalıdır.

Bir diğer sorunda strateji oluşturma sürecinin yeterince detaylı ele alınmamasıdır. Doğru kurulmayan strateji kaynak ve zaman yönetimi konusunda sorunlar yaşamanıza neden olabilir. Dolayısıyla yanlış atılan hamleler büyük bir emek israfına neden olur ve kurumsal anlamda yeniden yapılanmaya karşı inancın düşmesine yol açabilir.

Şirketlerde yeniden yapılanma konusunda atlanmaması gereken detaylardan birisi de ülke ve dünya gerçeklerinin göz önünde bulundurulmasıdır. Realiteden uzak yapılanma süreçleri kurumsal rekabet gücünüzü yitirmenize neden olabilir.

Şirketlerde Yeniden Yapılanma Sürecinde Dijital Dönüşümün Gücü

Şirketinizle ilgili yürüteceğiniz yeniden yapılanma süreçlerinde sisteminize adapte edeceğiniz dijital araçlar verimlilik ve rekabetçilik anlamda elinizi güçlendirecektir. Çünkü klasik iş modeli günümüz dünyasında sürdürülebilir ve efektif değildir. Bunun yerine sisteminize angaje edeceğiniz yazılımsal çözüm uygulamaları operasyonel kabiliyetinizi anlamlı seviyelere çıkarabilir. Bu bağlamda çeşitli birimler ile ilgili yapay zeka uygulamalarından destek alarak modern bir kurum modeline geçiş yapabilirsiniz.

Son içerikler

spot_img