Ana SayfaGüncel BilgilerVideo Mülakatlar için İpuçları

Video Mülakatlar için İpuçları

Yazar

Tarih

Kategori

Özellikle Covid-19 salgının etkisinden sonra iş dünyasına popülerlik kazanan video mülakatlar iş görüşmelerinde yeni bir standart halini aldı. Artık pek çok global çapta firma iş görüşmelerini online ortamlarda gerçekleştiriyor. İlk eleme olarak değerlendirilebilecek olan video mülakatlarda başarılı görülen adaylar yüz yüze görüşmelere çağırılıyor.

Yeni ve kuvvetli bir trend olan video mülakatlarda diğer adayların önüne geçebilmeniz için uygulayabileceğiniz ipuçlarını sizler için derledik.

Teknolojik Donanımlarınızdan Emin Olun

Video mülakatlar için en önemli konulardan birisi görüşmelerinizi yapacağınız cihazların sorunsuz bir şekilde çalışıyor olmasıdır. Video mülakatlardan önce bu tarz cihazların doğru bir şekilde çalıştığından emin olmanız gerekmektedir. Görüntü ve sesin senkronize iletilmediği bir mülakat iki taraf için de sıkıcı ve verimsiz olacaktır.

Bu bağlamda görüşmenin etkinliği için internet bağlantı hızınızın da iyi olması gerekir. Aksi durumda bağlantı problemleri yaşanacaktır. Bu da yine mülakat yaptığınız kişi ile birbirinizi anlamamanıza neden olabilir. Bunun önüne geçmek için görüşmenizden önce internet bağlantı hızı testi yapabilirsiniz. İnternet bağlantı hızı testi yetersiz sonuç verirse farklı bir ortamda mülakatınızı gerçekleştirebilirsiniz.

Görünümünüze Dikkat Edin

Video mülakatlar sırasında dış görünüşünüz önemlidir. Görünümünüze dikkat etmeniz kendinize, işinize ve karşınızdaki kişiye saygı duyduğunuz konusunda iyi bir fikir vericidir. Mülakat saatinden önce şık ve temiz bir kıyafet seçimi yapmanız yerinde bir tercih olacaktır.

Video Mülakatı Gerçekleştireceğiniz Ortamın Sade Göründüğünden Emin Olun

Video mülakatları gerçekleştireceğiniz ortamın sade ve ciddi bir ortam olmasında fayda vardır. Dağının ve her yerden alakasız eşyaların görüldüğü bir ortam görüşmenin ciddiyetine gölge düşürebilir. Bu aynı zamanda genel duruşunuz hakkında da dağınık bir kişilik olduğunuz yönünde fikir verebilir. Video mülakatının gerçekleşeceği yere mümkünse çocuk ya da bir başka kişinin girmesi engellenmelidir.

Video mülakatın yapılacağı yerin gürültüsüz ve sessiz bir yer olması da önemlidir. Dış ortamlardan gelen bozucu sesler görüşmeyi yaptığınız kişi ile olan iletişiminizi bozacaktır. Bu noktada görüşmeden herhangi bir verim beklenemez. Eğer bulunduğunuz yer gürültüsüz görüşme yapmaya imkan vermeyecek bir lokasyondaysa buna önceden önlem alarak daha uygun ve sessiz bir yerde görüşmenizi yapmalısınız. Görüşme sırasında beklemediğiniz bir gürültü oluşması durumunda mülakatı yaptığınız kişiyi bilgilendirerek kulaklık ile mülakata devam edebilirsiniz. Her ihtimale karşı kulaklığınızı yanınızda bulundurmanızda fayda vardır.

Oturma Pozisyonunuzu İyi Ayarlayın

Video mülakatlarınız sırasında oturma pozisyonunuz da önemlidir. Koltukta çok rahat ve lakayt bir şekilde oturmanız ciddiyetsiz olarak algılanmanıza neden olabilir. Bu da mülakat yaptığınız kişinin sizin hakkınızda yanlış bir fikre kapılmasına yol açabilir. Bunun önüne geçmek adına koltukta rahat ancak çok yayvan bir şekilde oturmamalısınız. Koltukta otururken kendinizi çok kasmaktan da kaçınmalısınız. Mülakatın süresi uzayabilir. Bütün bunlara mahal vermemek adına rahat ama ciddi bir şekilde, kamerada net bir şekilde görünebileceğiniz bir pozisyon seçebilirsiniz.

Jest ve Mimikleriniz ile Tavrınızı Destekleyin

Mülakatın video görüşme yolu ile gerçekleşmesi duruşunuzu ve tavrınızı jest ve mimikleriniz ile ifade edemeyeceğiniz anlamına gelmez. Aksine anlattığınız ya da desteklediğiniz görüşleri uygun ve ölçülü el ve yüz hareketleri ile destekleyebilirsiniz. Buhem görüşmenizi daha etkin kılar hem de karşınızdaki kişi tarafından daha net anlaşılmanızı sağlar. Jest ve mimiklerin yanında ses tonlamanızı ve vurgularınızı da iyi ayarlamanız gereklidir. Konunun gidişine göre ses tonunuzu alçaltıp yükseltebilirsiniz. Tekdüze hep aynı tonlamada giden bir konuşma şekli bir süre sonra mekanik gelerek sıkıcı olacaktır. Bu da genel iletişimin kalitesini düşürecektir.

Teknolojik Kazalara Karşı Hazırlıklı Olun

Özellikle dizüstü bilgisayarınızla online mülakat yapacaksanız teknolojik kazalara karşı hazırlıklı olmanız gerekir. Laptoplarınızın görüşme sırasında şarjının bitmemesi adına bataryalarının dolu olduğundan emin olmalısınız. Video görüşmenin en heyecanlı yerinde bilgisayarınızı şarj etmeye çalışmak için görüşmeyi duraklatmanız çok şık bir duruş olmaz. Bunun için gerekli tüm hazırlıklarınızı görüşme öncesinde yaptığınızdan emin olmalısınız.

Video Mülakat Zamanlamasına Dikkat Edin

Zamanlama iş hayatında en önemli kavramlardan birisidir. Mülakat yapacağınız kişi ile sözleştiğiniz görüşme saatinde her şeyiyle görüşmeye hazır olmalısınız. Görüşme saati geldiğinde tam vaktinde oturum açıp görüşmeye katılmanız ilk izlenim açısından önemlidir. Bağlantı gecikmelerini hesaba katıp birkaç dakika önceden oturum açıp ilgili kişinin görüşmeye dahil olmasını beklemekte oldukça iyi bir fikir olabilir.

Video Görüşmesini Sonlandırırken Sosyal Protokollere Dikkat Edin

Video görüşmelerinin kapanışı ve sona erdirilmesi sırasında da dikkat etmeniz gereken bazı konular vardır. Mülakatı yaptığınız kişi ile görüşmeniz bitiğinde bağlantıyı hemen sonlandırmamalısınız. Görüşme yaptığınız kişiye son toparlayıcı birkaç cümle ile bu pozisyonu neden istediğinizi ve pozisyona neler katabileceğinizi açıklayabilirsiniz. Bunun akabinde karşınızdaki kişiye size vakit ayırdığı için nazik ve samimi bir dil ile teşekkür etmenizde oldukça şık bir davranış olacaktır. Görüşmeyi bitir sekmesine tıklayıp ekranınızı kapatmadan önce görüşmeyi bitireceğinizi de bildirmeniz yerinde olacaktır. Bir anda görüntünüzün gitmesi karşınızdaki kişi için çok da uygun bir davranış olmaz.

Son içerikler

spot_img