Ana SayfaİK Akademi2022 Asgari Ücret Beklentisi Nedir?

2022 Asgari Ücret Beklentisi Nedir?

Yazar

Tarih

Kategori

2022 asgari ücret beklentisi son günlerde en çok konuşulan konular arasında yer alıyor. Enflasyon oranı ve asgari ücret zammının yakın değerlerde olup olmayacağı milyonlarca çalışan tarafından merak ediliyor. Asgari ücret ilk olarak 1894 yılında Yeni Zelanda’da ortaya çıktığından beri hemen hemen tüm ülkelerde çalışan haklarını korumak için kullanılıyor. Çalışanların asgari geçim seviyesinin altında kalmasını engellemek amacıyla her yıl hükümet tarafından bireylerin sosyal bakımdan uygun şartlarda yaşaması için hesaplamalar yapılıyor. Asgari ücret hesaplamasında her ülkenin sosyal ve ekonomik şartlarına uygun olarak farklı hesaplamalar yapılıyor. Peki, piyasalarda 2022 asgari ücret beklentisi hangi seviyelerde bekleniyor?

Türkiye’de Geçmiş Yıllarda Asgari Ücret ve Enflasyon İlişkisi

Geçmiş yıllarda asgari ücret enflasyon arasındaki ilişki 2022 asgari ücret tutarının merak edildiği bu dönemde sıklıkla incelenen başlıklar arasında yer alıyor. 2002 yılı itibariyle 184 TL olan tutar 2021 yılında 2 bin 825 lira 90 kuruş olarak belirlendi.  2002 yılından 2020 yılına kadar geçen sürede enflasyon oranında ise yüzde 409 oranında artış olduğu belirtiliyor. Kira artış oranları, emekli zammı gibi birçok konuda etkili olan enflasyon oranları her ayın 3’ünde saat 10.00’da açıklanıyor. Ekim 2021’e ait enflasyon oranı %19,89 seviyelerinde belirlenmişti. Kasım ayına ait enflasyon oranları bugünlerde merakla bekleniyor.

2022 Asgari Ücret Zammı ve Enflasyon Arasındaki İlişki

2002 yılından günümüze kadar asgari ücret enflasyon ilişkisi incelendiğinde asgari ücrete sadece 3 kez enflasyondan düşük zam yapıldığı görülüyor. Geçmiş yıllara ait veriler incelendiğinde genellikle asgari ücret zammının enflasyondan düşük miktarlarda da olsa yüksek olacak şekilde belirlendiği görülüyor. Asgari ücret söz konusu olduğunda önemli olanın reel artış olduğu herkes tarafından biliniyor. Asgari ücretin enflasyon karşısında ezilmemesini ifade eden reel artış miktarı Cumhurbaşkanlığı Strateji ve Bütçe Başkanlığı tarafından yılın ortalaması alınarak hesaplanıyor. Asgari ücretin asgari şartlara kavuşturulmasını hedefleyen miktarın belirlenmesinde 3 Ocak Cuma günü yüzde 21.31 olarak açıklanan enflasyon oranı önem taşıyor. 2022 yılı asgari ücret beklentilerinde brüt ücretin 4.364,50 TL civarında seyretmesi bekleniyor. Yüzde 22 civarında zam gelmesi beklenen asgari ücretin net olarak 3.447,50 liraya çıkması bekleniyor.

Son içerikler

spot_img