Ana SayfaİK AkademiDiSC Kişilik Envanteri

DiSC Kişilik Envanteri

Yazar

Tarih

Kategori

İK süreçleri, işe alım, görüşme ve yeni personelin işe alınması gibi görevleri kapsar. İşe alım görüşmelerinde adayın psikolojisini anlayabilmek çok önemlidir. Adayların geçmiş deneyimlerini, becerilerini ve kişiliklerini anlayabilmek zaman alabilir. Bunun için kullanılacak bazı metodlar vardır. Bunlardan biri de kişilik envanter testleridir. DiSC kişilik envanteri, adayların sadece 10-15 dakika içinde analiz edilmesini sağlar, görüşme sayısını ve harcanan zamanı azaltır.

DiSC Kişilik Envanteri Nedir?

DiSC kişilik envanteri, DiSC tiplerini ve bir profilin kısa metinsel karakterizasyonunu tanımlar.  Kişilik profilini hızlı bir şekilde analiz etmek için güçlü bir araçtır. 1920’lerde yapılan bir araştırmaya dayanan DiSC kişilik envanteri, 30 yılı aşkın bir süredir iş ve kişisel uygulamalarda kullanılıyor. İşe alma sürecinin bir parçası olarak en iyi yetenekleri bulmak ve mevcut çalışanları geliştirmek için DiSC profilleri kullanılır. 

DiSC Kişilik Envanteri Neden Kullanılır?

DiSC kişilik envanteri, İK uzmanlarının işe alım, personel adaptasyonu ve ekip oluşturma süreçlerinde kullanılır. İlk görüşmeden itibaren DiSC’yi kullanmanın doğru adayı işe almak için en verimli yöntemlerden olduğu biliniyor. DiSC, çalışanlardaki en iyi ortaya çıkarmaya yardımcı olur. İK ve uzmanların yanı sıra eğitim, iş ve kariyer koçluğu gibi alanlarda da lider ve takım geliştirme amaçlı kullanılır. 

DiSC Kişilik Envanter Tipleri Nelerdir?

DiSC kişilik envanteri tipleri D (baskınlık), I (etki), S (kararlılık) ve C (vicdanlılık) olarak tanımlanır. Bunları belirlemek, insanları kolayca ortak bir anlayışta buluşturmayı sağlar. Bununla beraber bir çalışma ekibi ya da diğer ilişkiler içerisinde kişilerin davranışlarını öngörebilir. 

DiSC Kişilik Envanteri D Tipi

“D” derecesi yüksek kişiler dışa dönük ve görev odaklıdır. Doğrudan, kararlı ve talepkar olma eğilimindedirler. Tipik olarak kendilerine güvenleri yüksektir, kendi kendilerini motive ederler ve risk almakta rahattırlar. Ayrıntılara değil, büyük resme odaklanmayı severler. Yüksek “D” ye sahip insanlar sıklıkla liderlik pozisyonlarında bulunur. D’si yüksek insanlar strese girdiğinde, sabırsız olabilir. Duyarsız olma noktasına gelebilirler. Kararları zorlayabilir veya kendi bildikleri eylemlerde bulunabilirler. İkna etmek yerine otoritelerini kullanabilirler. 

DiSC Kişilik Envanteri i Tipi

DiSC kişilik envanter i tipindeki insanlar dışa dönük ve insan odaklıdır. İlham verici ve etkileyici olma eğilimindedirler. Genellikle sesli ve hareketlidirler. Başkalarını sohbete dahil etmeyi severler. Başkalarına enerji verir ve genellikle sosyal becerileri, çekicilikleri nedeniyle popüler kişilerdir. Stresli olduklarında, ayrıntıları ve görevleri gözden kaçırma eğilimine sahiptirler. İnsanlara çok fazla odaklanarak düzensizleşebilirler. Başkaları tarafından sevilmek için güçlü bir istekleri vardır. Baskıya sözlü saldırılarla yanıt vereceklerinden, sosyal reddedilme korkusuna meyillidirler.

DiSC Kişilik Envanteri S Tipi

“S” seviyesi yüksek olan insanlar daha içe dönük, çekingen ve insan odaklıdır. Destekleyici, istikrarlı ve utangaç olma eğilimindedirler. Genellikle sakin, kolay iletşim kurulan insanlardır. Destek vermeyi ve işbirliği yapmayı severler. Yüksek “S”ye sahip kişiler liderlik pozisyonlarındayken uyum ve dengeyi sağlamak için çok çalışırlar. Kararlılık özelliği aşırı geliştiğinde veya strese girdiğinde, ilişkileri korumak için genellikle çatışmadan kaçınırlar. Değişimden, istikrar kaybından ve başkalarını gücendirmekten korkabilirler.

DiSC Kişilik Envanteri C Tipi

“C” düzeyi yüksek kişiler daha içe dönük, çekingen ve görev odaklıdır. Tedbirli, hesaplayıcı, düşünceli ve dikkatli olma eğilimindedirler. Tipik olarak analitik ve detay odaklıdırlar. Kesinliğe değer verirler ve meraklıdırlar. Çoğu zaman soru sorarak eleştirel görünürler. Yüksek “C” değerine sahip liderler, herkesin kendi standartlarına uymasını ve her şeyin olması gerektiği gibi çalıştığından emin olmak isterler. Vicdanlı olduklarında veya strese girdiğinde, konuyu değiştirerek çatışmadan kaçınmak isterler. Hızlı tempoyu sevmezler ve daha yavaş bir tempoda ilerlerler. Aşırı analiz yaparak, kendilerini izole ederek ve eleştiriden korkarak sınırlanabilirler.

DiSC Kişilik Envanteriyle İK Görevleri Nasıl Kolaylaştırılır?

İş gücü yönetiminde ve yeni çalışanların işe alım süreçlerinde dikkat edilmesi gereken noktalar vardır. Kişinin potansiyelini belirlemek ve anlamak, İK uzmanlarının görevleri arasındadır. DiSC kişilik envanteriyle yeni aday seçiminde gelecek için daha emin adımlar atılabilir. Bu da verimi artırır. Birçok çalışmaya göre DiSC kişilik envanter işe alım maliyetlerini de azaltmaktadır.

DiSC türlerini anlamak, İK süreçlerini doğrudan etkiler. Şirketlerdeki kişiler arasındaki etkileşimleri geliştirerek, başarılı bir İK yönetimi stratejisi sağlar. Şirketin ve çalışanların başarısına da katkıda bulunur. DiSC profilleri, çeşitlilik içeren bir iş gücü ortamının sunduğu zorlukların üstesinden gelmek için kullanılır. DiSC türleri değerlendirmelerini kullanarak daha iyi ve işbirlikçi ekipler oluşturulur.

Son içerikler

spot_img