Ana SayfaİK TrendleriDuygusal Dayanıklılık (Resilience) Nedir?

Duygusal Dayanıklılık (Resilience) Nedir?

Yazar

Tarih

Kategori

Duygusal dayanıklılık, hem bireyler hem de kurumlar için kullanılan bir kavramı ifade ediyor. Hayatta karşımıza çıkması olağan sorunlarla başa çıkmayı veya stresli bir ortamda, baskı altında soğukkanlı hareket edebilme yeteneği olarak tanımlanıyor. Duygusal dayanıklılığı yüksek olan bireyler olumlu bir bakış açısı ve sakin bir yaklaşımla stresle daha başarılı şekilde başa çıkabiliyor. Eminiz şu an aklınıza zorlu durumları kendi için avantaj haline getirmeyi başaran en az bir yakınınız gelmiştir. Duygusal dayanıklılığın genel olarak karakter özelliği olarak ele alınmasına rağmen araştırmalar bu yeteneğin sonradan geliştirilebileceğini gösteriyor.

Duygusal Dayanıklılık Nedir?

Stresli durumlarda tüm gün uyumak, abartılı şekilde yemek yemek veya kendinizi soyutlamak istiyor olabilirsiniz. Duygusal dayanıklılığın ilk adımı bu konuda gelişim göstermeyi hedeflemek ve değişimi kabul etmeyi öğrenmektir. Duygusal olarak dayanıklı olan kişilerde stresli ortamlarda bunalmış hissedebilir. Ancak bu durumlarla daha sağlıklı şekilde başa çıkmanın yollarını üretecek kadar soğukkanlı yapıdadırlar. Dayanıklılığın ilk ve en önemli adımı düşünce yapısıdır. Zihin vücut üzerinde olumlu veya olumsuz etki etme gücüne sahiptir. Olumsuz duygular baş ağrısı gibi fiziki ağrılara neden olabilir. Olumlu bir bakış açısı stresli durumlarla daha kolay başa çıkmanıza yardımcı olur.

Duygusal Dayanıklılığı Geliştirmek İçin Neler Yapılabilir?

Öncelikle ilk ve en önemli adım olarak her durumda olumlu bir bakış açısına sahip olmak için çaba göstermelisiniz. Dikkatli bir öz değerlendirme süreci ve değişimi olumlu olarak ele almak bu süreçte en büyük destekçiniz olacaktır. Çevrenizdeki insanlardan destek almak ve güçlü destekleyici bağlantılar ile bu süreci yürütmeniz daha makul ve keyifli hale gelecektir. Güçlü insanlar yalnız olur algısı sadece bir önyargıdan ibarettir. Kendinize karşı nazik olmayı ihmal etmemelisiniz. İyi beslenme, uyku, egzersiz ve bunların yanı sıra stresli dönemlerde işlerinizi dönem dönem bir kenara bırakabilmek bakış açınızı değiştirecektir. Güçlü yönlerinizin bilince olmak ve olumlu sonuçlara odaklanmakta zorluklarla başa çıkma yeteneğinizi artıracaktır. Son olarak değişimi sevmeyi ve kabullenmeyi denemelisiniz. Esnekliğini artırmayı başaran bireylerin dayanıklılığı ve uyum sağlama yeteneği daha yüksektir.

Son içerikler

spot_img