Ana SayfaGüncel BilgilerEbeveyn Liderlik Hakkında Tüm Merak Edilenler

Ebeveyn Liderlik Hakkında Tüm Merak Edilenler

Yazar

Tarih

Kategori

Ebeveyn liderlik kavramı ile tanışmaya hazır mısınız? “Cool Parent Leadership”, değişen sosyolojik gereksinimlere uygun olarak kabuk değiştiren liderlik yaklaşımlarından birisi. Klasik liderlik anlayışı tarihe karışıyor. İnsan odaklı ve sosyal ilişkilerin ön planda tutulduğu liderlik yaklaşımları her geçen gün artış gösteriyor. Peki, odağımıza takılan ebeveyn liderlik tam olarak ne anlama geliyor. Bu yaklaşımın yakın güçlü ve başarılı bir lider olmayı isteyen kişileri cezbetmektedir. Bu yeni akım hangi liderlik özelliklerini şart koşuyor? Cool Parent Leadership ile ilgili tüm dikkat çekici detaylar sayfanın devamında sizi bekliyor!

Ebeveyn Liderlik Nedir?

Ebeveyn liderlik, en yalın haliyle ebeveynlik ve liderlik rollerinin iç içe geçmesi olarak tanımlanıyor. Cool parent leadership kavramı, liderliğin ebeveynlik özellikleri ile örtüşmesi olarak özetlenebilir. Tıpkı ebeveynlerin çocuklarını motive etmeye çalışması gibi liderler de ekip arkadaşları için çaba gösterir. Bu noktada ana odak, liderin ekibin tamamını ailenin parçası olarak görüp onlara manevi tatmini yaşatmaya çalışmasıdır. Ebeveyn lider ekibine olumsuz geri bildirimde bulunmaktan kaçınır. Olumsuz geri bildirimlerin ekip üyelerinin motivasyonunu düşüreceğini, çalışma arzularını kaybedeceklerini düşünür. Bir noktadan sonra lider ekibin totalinden daha fazla çaba göstermeye başlar. Bunun amacı ekibin başarısızlık hissini tatmasının önüne geçmektir. 

Ebeveyn liderler çoğu zaman olaylara profesyonellik çizgisinin dışında daha insani bir gözle bakar. Tıpkı çocuğunu kırmaktan çekindiği için sert uyarılar yapmaktan korkan ebeveynler gibi durumu kendi başlarına düzeltmeye çalışır. İnisiyatif alan ve yoğun efor sarf eden ebeveyn liderler aşırı iş yükü ile karşılaşabilir. Ebeveyn lider genelde olayların iyi yönlerini görme eğilimindedir. Ekip arkadaşlarını mutlu etmek adına ulaşılması daha kolay hedefler koyar. Çünkü ebeveyn lider için öncelik çalışma arkadaşlarının mutluluğudur.

Cool Parent Leadership Tarzının Handikapları Nelerdir?

Ebeveyn tipi liderlik anlayışının bir süre sonra kavram ve rol karmaşasına neden olabileceği görülmektedir. Buna göre liderler bir süre sonra ekibin tüm sorumluluğunu omuzlarında hissedecektir. Bu durum bir süre sonra aşırı efor harcamayı beraberinde getirir.  Dolayısıyla çok uzun süre sürdürülebilir değildir. Ekibin tüm işleri liderin halletmesine alışması motivasyon kaybını beraberinde getirebilir. Bu durumda şirket atmosferinin zarar görmesine neden olabilmektedir. Lider elbette ekibinin duygu durumunu göz önünde bulundurmalıdır. Ancak tüm liderlik anlayışını ekibin duygularına endekslemek bir süre sonra kaosa neden olacaktır. Yani duyguların ön planda tutulduğu bir işyeri bir süre sonra profesyonellikten uzaklaşır.

Ekibini kırmaktan kaçınan ebeveyn liderler, bir süre sonra ekibinin kendisini çok başarılı görmesine neden olur. Eğer bu başarı hissi gerçekçi temellere oturmuyorsa ekibin rehavete kapılması kaçınılmazdır. Bu da profesyonellik anlamında son derece yıkıcı etkiler doğuracaktır. Ortaya koydukları performanslarla ilgili gerçekçi dönüşler alamayan ekip üyelerinde mental yorgunluk görülmesi oldukça olasıdır. Bu noktada ebeveyn liderliğin belirli sınırlar çizilmediği takdirde olumsuz bir deneyim olabileceğini göstermektedir. İş hayatı reel verilerden ve objektif gözlemlerden beslenen bir ekosistemdir. Peki bütün bu olumsuzlukların önüne geçmek adına ne yapılabilir?

Ebeveyn Liderlik Anlayışı Olumsuzluklardan Ayrılabilir mi?

Bugün dünyada iş dünyası sosyolojisinde kabul görmüş yaklaşık 20 kadar liderlik tipi vardır. Ebeveyn tipi liderlik de bunlardan birisidir. Şu bir gerçektir ki her liderlik tipinin artıları ve eksileri vardır. Etkili liderlik, çeşitli liderlik tiplerine bürünmeyi başaran kişidir. Ebeveyn tipi liderlik de olumlu insani ilişkiler doğurması yönüyle oldukça faydalı ve etkili olabilmektedir. İnsanların liderlerinin yanında kendilerini rahat hissetmesi iş verimliliklerine yansır. Bu noktada ebeveyn tipi liderliğin zararlı etkilerini elimine etmek de liderin başarabileceği bir konudur.

Bunun için insani olarak anlayışlı olmanın yanında profesyonel bakış açısını ve vizyonu elden bırakmamak faydalı olacaktır. Ekibinin yanında olduğunu hissettiren lider aynı zamanda gerçekçilikten kopmamalıdır. Ekibini başarılı işlerden sonra öven bir lider başarısızlıklar sonunda da reel bir şekilde eleştirebilmelidir. Çalışanlarına gerçekçi geri dönüşlerde bulunan bir lider çalışanlarının gelişimini teşvik ediyor demektir. Olumsuz da olsa çalışanlara performansları ile ilgili gerçekçi dönüşlerde bulunmak daha iyisini yapmak için cesaret verecektir. Lider ekibinin iş yükünü üzerine almamalı, yükü ekibiyle birlikte paylaşmayı bilmelidir. Çünkü bütün yükü sırtlanan liderler bir süre sonra etkinliğini yitirmektedir. Bunun için lider, ekiple birlikte hareket etmeyi becerebilmelidir. 

Ebeveyn liderlik duygusal zekanın ve empatinin yoğun olarak kullanıldığı bir liderlik türüdür. Bu tarz becerilerini geliştirecek eğitimleri alması yerinde olacaktır. Liderlerin empati davranışlarını ölçülü bir şekilde yönetebilmesi oldukça önemli bir liderlik davranışıdır.  Özetlemek gerekirse ebeveyn tipi liderliği başarılı bir şekilde uygulamak isteyen liderler iki faktörü dengeli bir şekilde sürdürebilmelidir. Bu faktörler insan ve sonuçlardır. İnsan kaynağını iyi ve mutlu bir şekilde idare eden liderler iş akışı için olumlu sonuçlar almayı da ikinci plana atmamalıdır. Aksi durumda profesyonelliğin kaybolması ve şirket ikliminin zarar görmesi gibi tehlikeler ortaya çıkacaktır.

Son içerikler

spot_img