Ana SayfaİK AkademiEtkili Liderlik için 7 İpucu

Etkili Liderlik için 7 İpucu

Yazar

Tarih

Kategori

Etkili liderlik, karizmatik liderlik ya da pozitif liderlik… Sizin tercihiniz hangisi olurdu? Esasında bu soruya vereceğiniz yanıt pek de önemli değil. Çünkü tümünün kesiştiği birçok nokta mevcut. Bunun yanı sıra bu vasıflara sahip olabilmek için de liderlerin bazı detayları dikkate alması gerekir. Bizde sizin için bu küçük ama etkili sonuçlar sağlayan ipuçlarını bu sayfada bir araya getirdik. Gelin, etkili liderliğin gizemlerini birlikte keşfedelim!

Etkili Liderlik Nedir?

Etkili liderlik, ekip üyelerinin ortak hedef doğrultusunda motive edilmesi ve desteklenmesi ile ilgilidir. Liderler en küçükten en büyüğüne bütün organizasyonlar için sürükleyici güç işlevi görürler. Pek çok etmenden bir araya gelen liderlik vasfı geliştirilebilir bir yetenektir. Peki daha etkili bir lider olmanın püf noktaları nelerdir? Toksik yöneticilerin marka imajı, ekip ruhu ve verimlilik konusunda olumsuz etkili hepimizin malumu. Bu durumda etkili liderliğin en önemli bileşenlerini keşfetmeye devam edelim!

Üslup Her Şeydir

Liderlik ettiğiniz insanlara karşı davranışlarınız ve söylemleriniz çok önemlidir. Etkin bir lider, jest ve mimiklerini uygun bir tonda kullanabilmelidir. Bunun yanında kullandığınız iletişim dili açık, net ve anlaşılır olmalıdır. Kurduğunuz cümlelerde yapılması istediğiniz işin sınırlarını iyi çizmelisiniz. Muğlak ve çerçevesi belli olmayan konuşmalar işin aksamasına neden olacaktır.

Gerekenden uzun ya da kısa cümleler anlaşılırlığınıza sekte vuracaktır. Bunun yerine gerekli uzunlukta ve vurguda cümleler kullanmanız önemlidir. Cümleniz bittiğinde muhatabınız verdiğiniz işi ne zaman ve nasıl yapması gerektiğini net olarak anlayabilmelidir. Bunun yanında liderlik ettiğiniz kişilere motivasyon konuşmaları yapabilmeniz de oldukça önemlidir. Zaman zaman yapılan kısa iş dışı konuşmalar kişilere kendini iyi hissettirecektir.

Paylaşımcılığı Benimseyin

Ne kadar etkin bir lider olursanız olun paydaşlarınızla uyum içinde olmazsanız liderliğinizin etkinliğini göremeyebilirsiniz. İş akışı ile ilgili olarak ekibinizin fikirlerini ve görüşlerinizi almak olumludur. Çünkü fikirleri alınmayan kişiler zaman içinde odak ve motivasyonlarını kaybedecektir. Bu da uzun vadede kurum ekolojisinin bozulmasının temelini atar. Lider olarak benimsemeniz gereken düstur bazı durumlarda ekibinizde sizinkilerden daha parlak fikirler gelebileceğidir.

Kurumu oluşturan her çalışana yeteneklerini sergileme imkanı sağlanmalıdır. Bunun yanında kişileri sorumluluk alabilmek adına cesaretlendirmeniz de lider olarak sizden beklenen davranışlar arasındadır.

Sürdürülebilir bir iş modeli için paydaşların fikirlerini sunabildiği ve bu fikirlerin demokratik bir şekilde paylaşıldığı bir ortam tesis edilmesi gerekir.

Pozitif Olun

Pozitif bir mizaca sahip olmak kasvetli bir iş ortamının önüne geçecektir. Zaman zaman yapacağınız ve neşeli bir atmosfere sahip olan kısa motivasyon görüşmeleri de bir hayli fayda sağlacaktır. Çeşitli dinamikleri içinde barındıran iş hayatı profesyonel olarak ele alınmalıdır. Profesyonelliğin içinde de manevi ve duygusal unsurların olduğu unutulmamalıdır. İyi bir lider ekibini duygusal anlamda da olumlu etkileyebilmelidir.

Vizyonerliğe Önem Verin

Etkin bir lider geleceği okuyup buna göre hamleler yapabilmelidir. Dolayısıyla sektörünüzün ve iş modelinizin konjonktürel şartlarını iyi okuyabilmelisiniz. Ekibinizi ve işletmenizi bu reel şartlara göre hazırlayabilmeniz etkili liderlik için elzemdir. Klasik liderliğin aksine etkin liderler değişime ve esnekliğe açık olmalıdır. Sözün özü gelecekteki değişimlere uyum sağlayabilmek için dar kalıplı düşünce yapısından kurtulmanız gereklidir. Dünya ve ülke şartlarının nereye gittiğini okuyup ekibinizi buna hazır hale getirmelisiniz. Bunun en önemli yolu da ekibinize değişen şartlara uygun eğitimler aldırmaktan geçer.

Eğitim çalışmaları sizin ve ekibinizin değişmekte olan şartlara uyum sağlamanızı kolaylaştıracaktır. Hatta eğitim konuları ile ilgili sahada görev yapan çalışanlarınızdan destek alabilirsiniz. İKY departmanının organize edeceği yerinde ve uzaktan eğitim programları sayesinde bilginin kurum nezdinde güncel kalmasını sağlayabilirsiniz. 

Liderliğinizi Kurumsallaştırın

Etkin bir lider liderliğin kendisi ile özdeşleşmesinin önüne geçip bunu kurumsal bir tutum haline getirebilmelidir. Aksi takdirde sistem tek bir şahsa endekslenir ki bu da ani durumlarda krizler doğurabilir. Bunun yerine olumlu tutum ve davranışlarınızı kurumsal bir yapıya mal edebilmeniz gerekir. Çünkü bu durum sürdürülebilirlik açısından önemlidir. 

Olumlu olduğunu düşündüğünüz uygulamaların ve alışkanlıkların periyodik olarak tekrarlanmasını sağlamanız katma değer yaratacaktır. Liderliğin paylaşıldığını gören ekip üyeleri bu davranışları sahiplenme yoluna gider. Bu durumda liderliğinizin kalıcı hale gelen bir dışa vurumu olacaktır.

Gerçekçi Hedefler Belirleyin

Ulaşılabilir küçük hedefler marjinal ve gerçeklerden uzak hedeflerden daha tatmin edicidir. Dolayısıyla ekibinizden istedikleriniz ile ilgili olarak gerçekçi olun. Bu hem başarıyı yakalama oranını olumlu etkiler hem de sonraki hedefler için daha sağlam bir zemin oluşturur.

Ütopik ve reel gelişmelerden uzak hedeflemelerde bulunmak kuvvetle muhtemeldir ki başarısızlığa neden olur. Bu durum da bir süre sonra liderliğinizin sorgulanmasını ve kurumsal anlamda ciddi bir motivasyon düşüşünü getirebilir. Bunun yerine daha küçük ve emin adımlarla yürümeyi seçmek akılcıdır. Etkin bir lider rasyonel hedefler koymalıdır. Gerçekçi hedefler yüksek potansiyelli sorumluluk almayı getirir. Bununla birlikte başarı tatminini yaşatır. Ekibinize gerçekçi hedeflerle gelmeniz pek çok açıdan bir win win durumu oluşturacaktır.

Söylem – Tavır Uyumuna Özen Gösterin

Çalışanlarınız tarafından etkin bir lider kabul edebilmeniz için söylemleriniz ve tutumunuz uyumlu olmalıdır. Aksi takdirde kafa karışıklığına neden olup liderlik yeteneklerinizi sorgulatabilirsiniz. Çok basit bir örnek olarak disiplinin önemi konusunda söylemlerde bulunurken bunun aksi yönde davranışlar sergilemeniz ciddiyet konusunda kafa karıştırıcı olabilir. Bu bağlamda tavır ve önerileriniz bütünlük arz etmelidir. Bu bütünlüğü sağladığınızda etkin liderliğe ciddi bir adım atabilirsiniz.

Son içerikler

spot_img