Ana SayfaİK Akademiİnsan Kaynakları Çalışanlarının Yetkinlikleri Nelerdir?

İnsan Kaynakları Çalışanlarının Yetkinlikleri Nelerdir?

Yazar

Tarih

Kategori

İK yetkinlikleri, insan kaynakları yönetiminde yaşanan gelişmeler ışığında yetkinlik bazlı insan kaynakları yönetiminin değeri arttıkça her geçen gün daha da önem kazanmıştır. Çünkü işletmelerin en kıymetli varlığı olan insan kaynağında rekabet edebilmesi ve rakiplerine fark atabilmesi için organizasyon bünyesinde değer yaratan bir ‘insan’ kaynağı oluşturması gerekir.

İşletmeler rekabet avantajını sürdürülebilir kılmak için yetenek yaratan ve yeteneği elinde tutan son teknoloji İK yazılımları ile insan kaynakları profesyonellerinin veya çalışanlarının yetkinliklerini sürekli geliştirmesini beklemektedir. Peki işverenlerin insan kaynakları uzmanlarından bekledikleri İK yetkinlikleri ve İK’cılarda olması gereken veya geliştirilmesi gereken yetkinlikler nelerdir?

İK Yetkinlikleri ve Güvenilirlik Sağlama

İK yetkinlikleri arasında yer alan güvenilir ve aktivist olmak maddesi işletme başarısına doğrudan olumlu katkı sağlayan yetkinlikler arasındadır. Bu yetkinlik İK profesyonelinin işletmede güven veren, saygı duyulan, sözü dinlenen veya etkili bakış açısına sahip olduğu düşünülen biri olması anlamına gelir. Ayrıca insan kaynakları uzmanlarının diğer çalışanları işletme boyutları ve merkezinde insan olan konularda yönlendirici ve düşünmeye itici şekilde rol oynuyor olması aktivist olma yetkinliği gereğidir.

Kültür ve Değişim Liderliği Yürütme

Profesyonel bir İK yöneticisinden şirket kültürünü en iyi şekilde ifade etmesi, yüceltmesi ve temsil etmesi beklenir. Bunların yanı sıra İK’cılardan geçmiş kültüre saygı gösterirken aynı zamanda yeni kültürün şekillenmesine destek ve yardımcı olması istenir. İşletme içerisindeki insan kaynakları uygulamaları ve süreçlerinde kültür ve değişimin liderliğini üstlenmeleri, bu yetkinliğe sahip olmaları gerekir.

Yetenek Yönetimi ve Organizasyonel Tasarımı Yürütme

İK yetkinlikleri sıralandığında en dikkat çekici ve önemli maddelerden biri de işletmedeki yetenek yönetimi ve organizasyonel tasarımdır. İş hedeflerinde başarılı olunmak isteniyorsa mutlaka İK’nın ihtiyaç duyulan kadroya istenilen yeteneğe sahip çalışanları konumlandırması ve yetenek yönetimi sürecini sağlıklı şekilde sürdürüyor olması gerekir. Ayrıca organizasyon tasarımının kusursuz kurgulanması ve işliyor olması İK yetkinlikleri arasındadır. 

İK Yetkinlikleri ve Strateji Yönetimi

Başarılı İK profesyonelleri çalıştıkları işletme başarısını her zaman ön planda tutan kişilerdir. Bu İK yetkinliğine sahip uzmanlar işletmenin bugün ve gelecekteki durum ve performansını iyi analiz eder hatta gelecekte daha nasıl başarı yakalanabileceği konusundan da stratejiler geliştirir. Bu stratejilerin belirlenmesi ve geliştirilmesi sürecine işletme içinde kimlerin dahil olacağı vb. tüm iş ve işlemlerle birlikte süreci yönetir.

İK’nın İş Ortağı Olması

İnsan kaynakları uzmanlarının işletme içerisindeki sosyal ortamı kontrol altında tutması ile ilgili yetkinliktir. Aslında işletmedeki sosyal ortamın yorumlanması bunun işletme başarısında değer yaratması söz konusudur. Bu yetkinlik işletmedeki birimlerin birbirleriyle olan ilişkisi ve iletişimi, birimler arasındaki işbirliğinin nasıl olması gerektiği ve teknolojinin tüm bu süreçlere olan katkısında İK’cıların önemine dikkat çeker.

İnsan Kaynaklarının Operasyonda Yer Alması

İşletme içerisinde insan kaynakları departmanının yönetim için gerekli olan operasyonun uygulanmasında rol alması İK yetkinliklerinden biridir. İdari işlerin uygulanmasında veya günlük rutin işleyişte idari hizmetlerin teknoloji ile entegre çalışmasına İK’nın destek vermesi önemlidir. Bu nedenle idari işlerin uygulanmasında insan kaynakları personeller ile iletişim sağlayıp geri bildirim alır ve sürecin daha sağlıklı yürümesini sağlar. Bu yetkinlik organizasyonun işleyişi için oldukça önemlidir. 

Idenfit Performans Değerlendirme ve İK Yetkinlikleri

Performans değerlendirme yazılımı kullanmak, performans değerlendirme sürecini otonom bir yapıya büründürmek açısından önemli. Idenfit Performans Yönetimi Modülü ile ne kadar büyük bir organizasyonda olursanız olun, istediğiniz her yerden çalışan performansları ile ilgili tüm süreçlere hakim olabilirsiniz. 

Idenfit performans değerlendirme modülünde, performans şablon seçimiyle, panele hedef (kpi) ve yetkinlikler (competence) tanımlayabilirsiniz. Yetkinlikler kısmına kurumsal, mesleki, sosyal, liderlik, organizasyon becerisi gibi dilediğiniz kadar farklı grupta yetkinlik, aynı şekilde hedefleriniz kısmına departmanınızın belirlediği ( satış hedefleri, müşteri memnuniyeti…) hedefleri farklı başlıklar altında tanımlayabilirsiniz. Ölçmek istediğiniz değer, hedef ve yetkinlik havuzundan seçilebildiği gibi havuzda bulunmayan bir madde de ekleyebilirsiniz.

Son içerikler

spot_img