Ana SayfaİK Akademiİş Görüşmesinde Ne Giyilmeli?

İş Görüşmesinde Ne Giyilmeli?

Yazar

Tarih

Kategori

İş görüşmesi kıyafetleri, genellikle resmî olsa da kuruluşun kültürü bu durumu tam tersine çevirebiliyor. Bu nedenle iş görüşmesi kıyafeti dendiğinde döpiyes ya da takım elbise ile sınırlı kalmamak gerekiyor. “Bir iş görüşmesinde nasıl giyinmeli?” sorusunun cevaplarını ve diğer tüm iş görüşmesi kıyafeti detaylarını içeriğin devamında bulabilirsiniz.

İş görüşmeleri, bilgi ve deneyim birikiminiz kadar dış görünüşünüz üzerinden de ilerliyor. Karşı tarafın aklında bir imaj oluşturmanızı sağlayan kıyafetiniz, görüşmedeki diğer tüm detaylar gibi önem taşıyor. Şirket profiline uygun bir iş görüşmesi kıyafeti, diğer olumlu özelliklerinizle birlikte artı puan kazandırıyor.

İş Görüşmesi Kıyafeti Neden Farklıdır? İş Görüşmesinde Ne Giyilir?

is gorusmesinde ne giyilmeli

CV görüşmesinde ne giymeniz gerektiğini belirleyen bazı önemli etkenler bulunuyor. Kendi stilinizin yanı sıra karşı tarafı; yani görüşmeye gideceğiniz kuruluşu da iyi analiz etmeniz gerekiyor. Bu durum aynı zamanda ezberci davranmayıp, karşı tarafı anlamaya çalıştığınız için de size büyük ölçüde avantaj sağlıyor.

Aksi takdirde aslında kurum içi disiplin yapısı ve iletişim tarzı düşündüğünüzden rahat olan bir firmaya çok ciddi bir kıyafetle giderseniz bu, ilgili şirketi tanımak için çaba göstermediğinizin bir ipucu olabiliyor ya da tam tersi; prezantabl bir imaj sergilemeniz gereken iş görüşmesine çok rahat bir tarzda giderseniz karşı tarafta hayal kırıklığı yaratma ihtimaliniz artıyor.

Tüm bu nedenlerden dolayı kadınlarda da erkeklerde de yalnızca standart bir kalıp değil; firmaya göre doğru kıyafeti seçmek büyük önem taşıyor. Cinsiyetinize ve tarzınıza göre değişiklik gösterebilen iş görüşmesi kıyafetlerine göz atarak birbirinden farklı fikirler edinebilirsiniz.

Kadınlar İçin İş Görüşmesi Kıyafeti

kadin is gorusmesi kiyafeti

Günlük hayatta olduğu gibi iş görüşmelerinde de kadınların kıyafet seçenekleri erkeklere oranla çok daha fazla alternatif içeriyor. Bu durum da kadınların tıpkı günlük hayatta olduğu gibi iş görüşmelerinde de neler giyebileceklerine dair kafalarının karışmasına sebep olabiliyor.

Döpiyesler, kalem etekler, kumaş pantolonlar, keten etek ve pantolonlar, bluzlar, gömlekler, kazaklar ve daha birçok giysi türü, kadınların iş görüşmelerinde sıklıkla tercih edebilecekleri parçalar arasında yer alıyorlar.

Her İş Görüşmesinde Döpiyes mi Giyilmeli? Döpiyes Nedir?

dopiyes nedir

Öncelikle “Döpiyes nedir?” sorusunun cevabını öğrenmek isteyebilirsiniz. Kadınların genellikle özel veya resmî zamanlarda tercih ettikleri, çoğu zaman şık bir ceket ve diz hizasında etekten oluşan takımlar, “döpiyes” ve ya “döpiyes elbise” olarak adlandırılıyor. Döpiyes dendiğinde akla ilk olarak etek ve ceketten oluşan takım elbise gelse de bu kelime aslında Fransızca “2 parçalı” anlamına geliyor. 

Aynı zamanda pantolon ve ceketten oluşan takımları da kapsayan döpiyesin birçok farklı rengi, kesimi bulunmakla beraber iş görüşmeleri için de sıklıkla tercih ediliyorlar. İş görüşmelerinde tercih edilebilecek döpiyes modelleri arasında çoğunlukla düz kesim siyah, füme, lacivert, bordo gibi koyu renkli seçenekler bulunuyor.

İş Görüşmeleri İçin Bluz Gömlek ve Pantolon Kombinleri

is gorusmesi kiyafetleri

Daha ‘casual’ bir iş görüşmesi tarzı için düz bluzları, gömlekleri ve çeşitli pantolonları tercih edebilirsiniz. Örneğin; beyaz gömlek ve siyah, gri düz kesim bir kumaş pantolonla risksiz bir kombin oluşturabilirsiniz. Ya da daha iddialı bir görüntü için yine beyaz gömlekle siyah deri pantolon ve ince topuklu bir ayakkabıyı kombinleyebilirsiniz.

Uyumlu olmanın önem kazandığı bir iş görüşmesine gidecekseniz, bej, toprak tonlarını harmanlayabilirsiniz. Ancak dikkat çekmenin önemli olduğu bir iş görüşmesinde siyah, beyaz gibi kontrast renkleri kombinlemelisiniz.

İş Görüşmelerinde Desensiz Düz Parçalar Kullanmak

is gorusmesinde ne giyilir

Reklam ajansları, butik işletmeler ve bazı medya kuruluşlarında iş görüşmeleri için çok özel hazırlanmak gerekmeyebiliyor. Bunu ilgili kuruluşun çalışanlarından, sosyal medya hesaplarından ve genel şirket kültüründen anlayabiliyorsunuz. Böyle durumlarda kazak, keten pantolon ve babet gibi rahat parçaları da değerlendirebilirsiniz.

Her ne kadar bir iş ortamının rahat olduğunu bilseniz de ölçülü kombinleri tercih etmelisiniz. Tek renk, uzun ya da diz hizasında eteğe sahip olan elbiseleri de görüşmeye giderken değerlendirebilirsiniz.

Bunlara Dikkat!

Kadınlar pek çok parçayı iş görüşmelerinde giyebilse de taytlar, rugan ayakkabı modelleri, abartılı aksesuarlar ve kalabalık bir görüntü gibi detaylar tüm iş görüşmelerinde yüksek risk içerebildiği için dikkatli olunması gerekiyor. En az kıyafet seçimi kadar önemli olan saç ve makyaj konusunda da abartıya kaçmamak gerekiyor. Olabildiğince düz ve abartısız saç modelleri ile birlikte gündelik bir makyaj yapabilirsiniz.

Erkekler İçin İş Görüşmesi Kıyafeti

erkek is gorusmesi kiyafeti

Belli başlı kombinlerden oluşan erkek iş görüşmesi kıyafetleri, genellikle yalnızca sade bir takımdan oluşabiliyor. ‘Business casual‘ olarak adlandırılan tarzda daha günlük parçalar da içerebiliyor. İşin niteliğine, şirketin profiline göre erkeklerin iş görüşmelerinde giymesi gereken kombinler de birbirinden oldukça farklılaşabiliyor.

Finans gibi sektörlerde takım elbise bir mecburiyet olduğu için iş görüşmesine de böyle gitmeniz bekleniyor. Mavi yaka işlerde ise standart bir kazak ve keten pantolon yeterli olabiliyor.

İş Görüşmesi İçin Takım Elbise Önerileri

Erkekler için takım elbiseler, iş görüşmelerinde de en çok tercih edilen erkek kombinlerinin başında geliyor. Özellikle beyaz gömlek üzerine giyilen siyah ve lacivert takımlar, iş görüşmeleri için ideal seçeneklerdir. Farklı renklerdeki ve desenlerdeki kravatlar da görüntüye hareket ve canlılık katmak için kullanılabilir.

Orta ve üst düzey yöneticilik, pazarlama ve benzeri işlerin görüşmelerinde takım elbise şart oluyor. Fakat bilişim, reklamcılık gibi alanların iş görüşmelerinde ‘casual’ tarzda kombinler de kabul edilebiliyor.

Business Casual Giyim İş Görüşmelerinde Fark Yaratın

is gorusmesi business casual

Business casual nedir?” sorusunun cevabı; “Formal imaja yakın günlük kıyafetlerden oluşan kombinler.” şeklinde tanımlanıyor. Örneğin; kahverengi, düz bir kazak ve bej rengi keten pantolon tercih edilebiliyor. Ve altına giyebileceğiniz kahverengi deri ayakkabılar, ‘business casual’ tarzını oluşturuyor.

Business casual, iş görüşmeleri için de sıklıkla kullanılıyor. Takım elbisenin zorunlu olmadığı tüm iş görüşmelerinde değerlendirebileceğiniz bir seçenek oluyor. ‘Business casual’ kıyafetlerle de hem rahat hem de şık ve prezantabl kombinler yaratabilirsiniz.

Bunlara Dikkat!

Erkeklerin, rahat kombinlerle gidebilecekleri alanlar daha fazla olsa da her alan için bunu düşünmemek gerekiyor. Bu tarz bir hataya düşmemek için en risksiz seçenek olan takım elbiseyi tercih edebilirsiniz.

Erkeklerdeki diğer önemli bir konuyu da sakallar oluşturuyor. Bazı iş yerlerinde uzun saç ve sakala izin veriliyor. Fakat çoğu sektörde ve şirkette hâlâ bu konuda bir esneklik sağlandığını söylemek mümkün olmuyor. Bu nedenle risk almayıp, tıraş olmuş bir şekilde gitmek büyük ölçüde avantaj yaratıyor.

Son içerikler

spot_img