Ana SayfaİK Akademiİş Sağlığı ve Güvenliği Kapsamında İnsan Kaynakları Yönetimi

İş Sağlığı ve Güvenliği Kapsamında İnsan Kaynakları Yönetimi

Yazar

Tarih

Kategori

İş sağlığı ve güvenliği tüm işletmelerin önemsemesi ve öncelik vermesi gereken konular arasında ilk sıralarda yer almaktadır. Her işletme için en önemli değer olan insan kaynağı ile ilgilenen insan kaynakları departmanlarının odak noktasında çalışanların yaşam hakkını gözetmek yer almaktadır.  İş kazalarının ve meslek hastalıklarının önlenmesi ve insan değerini arttırmayı hedefleyen bir kurum kültürü oluşturulması için iş sağlığı ve güvenliği konusunda gerekli detaylara dikkat edilmesi oldukça önemlidir. İnsan kaynakları profesyonelleri tüm çalışanların fiziksel ve ruh sağlığını çeşitli risklerden korumaya yönelik tedbirler almalıdır.

İş Sağlığı ve Güvenliğinde İK Profesyonellerinin Rolü

İnsan kaynakları departmanlarının temel hedefleri arasında refah seviyesi yüksek ve güvenli bir çalışma ortamı sağlanması yer almaktadır. İnsan kaynakları departmanlarının en zorlu görevleri arasında yer alan işe alım süreci iş sağlığı ve güvenliğinde de oldukça önemlidir. İşe alım sürecinde doğru personelin seçilmesi hatalı personel seçimi veya dikkat eksikliğine bağlı meslek kazalarının önüne geçilmesi açısından büyük öneme sahiptir. Doğru kurulan bir ekip organizasyonun motivasyonunu arttırarak iş kazası riskini azaltmaktadır. Risk grubunda olan kişilerin belirlenmesi ve önlem alınması da İK departmanlarının sorumluluğundadır. Alanında tecrübeli personelin tespit ve tercih edilmesi de insan kaynaklarının dikkat etmesi gereken detaylar arasındadır. Tüm ekibin fiziksel, ruhsal ve sosyal açıdan incelenmesi ve risklerin minimuma indirilmesi iş sağlığı ve güvenliği düzenlemelerinin ilk adımıdır. Çalışanların ihtiyaç duyduğu eğitimlerin eksiksiz olarak sağlanması ve ödül sistemlerinin yaygınlaştırılması da güvenli bir çalışma ortamı yaratma konusunda destek sağlamaktadır.

İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu

İşin yapılması esnasında ortaya çıkabilecek risklerin azaltılması için alınacak önlemlerin tamamı iş güvenliği olarak adlandırılmaktadır. Her işletmede çalışanların yaşam hakkını ve meslek kazalarının önlenmesini sağlayacak bir kurum kültürü benimsenmesi şarttır. İş sağlığı ve güvenliği hizmeti almakla yükümlü iş yerleri 2018 yılı itibariyle veri gönderimi yükümlülüğündedir. 6698 Sayılı Kişisel Verilerin Korunması Kanunu gereğince, çalışanlara ait veriler öngörülen saklama süreleri kadar saklanabilir ve kanunun öngördüğü ölçüde aktarılabilir. Şirketler işlediği kişisel verileri veri sahibinin onayı olmadan gerçek veya tüzel kişilerle paylaşamaz.

Idenfit sağlık modülü, çalışanlarınızın sağlık durumlarını ve varsa özel koşullarını kolaylıkla takip edebilmenize ve veriler doğrultusunda olağan dışı gerçekleşebilecek durumları yönetmenize yardımcı olur. Idenfit sağlık modülüyle, çalışanlardan alınacak olan yazılı izin ya da kendi istekleri dahilinde o kişilere ilişkin sağlık durumları ve geçmişleri, geçirilen ameliyatlar, düzenli kullanılan ilaçlar gibi veriler sisteme işlenebilir.

Son içerikler

spot_img