Ana SayfaİK Trendleriİşletmelerde Çatışma Yönetimi

İşletmelerde Çatışma Yönetimi

Yazar

Tarih

Kategori

İşletmelerde çatışma yönetimi konusu, kontrol altında tutulması gereken oldukça önemli bir alandır. Çünkü kurum içindeki veya kişiler arasındaki çatışmaya zamanında müdahale edilmediği taktirde bu durum işyerinde üretkenliği düşürerek ekiplerin moralini aşağı çekebilir ve hızlıca büyük bir sorun haline gelebilir. Bu nedenle çatışma nedir ve işletmelerde çatışma yönetimi türleri nelerdir sorularının cevaplarını genel olarak görerek işletmelerde çatışma yönetimi için uygulanması gereken bazı stratejileri sizler için derledik.

Çatışma Nedir? İşletmelerde Çatışma Yönetimi

Çatışma genel anlamda, bireyler ve gruplar arasında bireylerin kendi menfaatlerini ön plana çıkarmasından ve fikir ayrılıklarından kaynaklanan zıtlıklardır. Çatışma yalnızca bireyler veya gruplar arasında değil, kurumlar hatta kuşaklar arasında dahi yaşanır. İşletmelerde çatışmanın, bireyin kendi kişisel çıkarları ve iş süreçleri ile ilgili çatışmalar olmak üzere iki ana sebebi mevcuttur. Bu çatışma türleri sıralanacak olunursa;

  • Kişisel çıkarlarla ilgili çatışmalar
  • İşletme çıkarlarıyla ilgili çatışmalar

-Departmanlar arası çatışmalar

-Her kademede çalışan insanlar arasındaki çatışmalar

-Yöneticiler arasındaki çatışmalar

-İşveren ile yöneticiler arasındaki çatışmalar

-Ortaklar arasındaki çatışmalar

Sorunu Kabul Etmeli ve Açıklamalı

İşletmelerde çatışma yönetimi sırasında bazı İK uzmanları öncelikli olarak sorunu görmezden gelip müdahale etmeyerek sorunun kendiliğinden çözüme kavuşacağını düşünerek hareket etmeye çalışır. Ancak bu durum sonrasında daha büyük sorunlar ortaya çıkmasına sebep olabilir. Bu nedenle önemli olan bu noktada bir sorunun var olduğu kabul etmek ve çözüm arayışına giriyor olmaktır. 

En önemli noktalardan biri de tarafların sorun konusunda net cevaplar verebiliyor olmasıdır. Yani bu sorunun ne olduğunu kabul ediyor olmaları ve sorunu açıklamaları ortaya çıkabilecek yanlış anlaşılmaları önlemeye yardımcı olur. Örneğin İK uzmanı, bir çalışanın projede performans düşüşü yaşadığını görüyor, kendince sorunun ağır iş yükü olduğunu düşünüyor ama aslında sonrasında çalışanın ekip arkadaşı ile sorun yaşamış olduğunu öğreniyor.

Kişiye Değil, Olaylara ve Davranışa Odaklanmalı

İşletmelerde çatışma yönetimi veya çatışma çözümleme aslında sanıldığı kadar kolay değildir. İçerisinde birden çok metrik ve insan psikolojisi çözümü barındırdığı gibi her olaydaki değişkenler de farklı olabilmektedir. Çatışma çözümlemede uygulanabilecek en iyi stratejilerden biri de sorunlar karşısında kişiyi değil, ilişkili olayları veya davranışları vurgulamak gerektiğidir. Bu aslında suç işlemiş tarafın konuşmalar sırasında kişisel olarak direkt suçlanmaması için önemlidir. 

Öncelikli olarak olaylara veya davranışlara odaklanma stratejisine örnek verilecek olunursa; ofis mutfağında gerçekleşen bulaşıkların yıkanmaması gibi bir hadisede, bunu ofiste herkesin içerisinde kişi hedef göstererek söylememek doğru olandır. Bu sorunu dile getirirken olaya veya davranışa odaklanarak söylüyor olmak, çatışma yönetimi ve çözümü için daha barışçıl bir yaklaşım olacaktır.

Kişisel Güvenliğe Dikkat Edilmeli

Çatışma çözümleme, kişinin ister istemez zihinsel olarak dengesiz veya davranış bozukluğu olan çalışanlarla ilişki kurmasını gerektirir. Bu noktada durumlar ve koşullar hızla değiştiği için profesyoneller dahil tüm İK çalışanlarının dikkatli davranması gerekir. Hatta fiziksel saldırı durumlarına karşı çalışan ile başbaşa kalınmamalı, mutlaka dikkatli olunmalı ve sorun ileri derecede ise trajik bir sonuca yol açmaması için öncesinde güvenliğe bilgi verilmelidir. 

İhtiyaçlar ve Pratik Çözümler Belirlenmeli

İşletmelerde çatışma yönetimi sağlamaya çalışırken insan kaynakları profesyonellerine ve ekiplerine büyük görevler düşmektedir. Çatışmaların çözümlenmesi için öncelikle ihtiyaçların açıklığa kavuşturulması ve sorunun çözüm yollarının belirlenmesi gerekir. İK profesyonellerinin sorunun çözümüne geçmeden çalışanların duygularını ifade etmelerine izin vermesi gereklidir. Çalışanlara sinir veya kırgınlıklarını yaşamaları için zaman ve alan tanınmalıdır. 

Çatışma yaratacak durum ve haller ortaya çıktığı zaman aslında önemli olan o anki en pratik çözümle bu krizi yatıştırmak veya sonlandırmaktır. Örneğin; ofis ortamında sessizlik içerisinde çalışmayı seven bir grup ve sesli müzik dinleyerek çalışmayı seven bir grup olsun.  İki tarafın da birbirine saygı ve anlayış göstermediği durumda çatışma kaçınılmaz olacaktır. Bu durumda bir taraftan müziğin sesini kısmasını veya yalnızca birkaç saat müzik açmasını istemek pratik bir çözüm olacaktır.

İşletmelerde Çatışma Yönetimi Sürecinde  İyileştirmeler İzlenmeli

İşletmelerde çatışma yönetimi kapsamında İK uzmanları çatışma çözümleme sürecini periyodik olarak takip ederek iyileştirmeler için toplantılar organize etmelidir. Profesyoneller çatışma çözümleme çerçevesinde eylem planları hazırlayarak bu toplantılarla çalışanların çözümü denerken ne kadar ilerleme kaydettiğini ve bu durumun çalışanlar üzerindeki pozitif etkilerinin neler olup olmadığını görme şansı elde ederler. Çatışma hemen çözümlenmese dahi süreç hem İK’ya hem çalışanlara birçok şey katacaktır.

Son içerikler

spot_img