Ana SayfaİK AkademiBaşarılı Bir İK Uzmanı Olabilmek İçin Gereken 8 Özellik

Başarılı Bir İK Uzmanı Olabilmek İçin Gereken 8 Özellik

Yazar

Tarih

Kategori

İK uzmanı, başarılı olabilmek için şirketlerin birbirinden farklı ihtiyaçlara sahip olduğunu bilir ve işletme büyümesi için çaba harcar. Şirketlerde İK profesyonelleri; görev tanımını yerine getirebilmek ve alanında en iyisini başarabilmek için bazı yetkinliklere sahip olmalıdır. “İyi bir İK uzmanı nasıl olur?” veya “Başarılı bir İK’cının sahip olması gereken yetkinlikler nelerdir?” gibi soruların cevabını sizler için derledik.

İnsan kaynaklarında uzmanlık ve bilgi birikimi

Başarılı bir İK’cı olmanın temelinde öncelikle insan kaynakları yönetiminde birçok işlevi olan alanlarda bilgi sahibi olunması yatar. Devam eden rutin gerekliliklerin yanında ortaya çıkan zorluklarda da uzmanlık sahibi olmak, onlarla başa çıkmak gerekir. Bir çalışana yanlış oranda ücret ödemesi yapılmasından, çalışana cinsel taciz soruşturmasına kadar kolay veya zor birçok probleme karşı, bir İK uzmanı sakin ve adil çözümler üretiyor olmalıdır. 

İnsan kaynakları yönetimi alanında, eğitim temeline sahip olmak en önemli unsurların başında gelir. Başarılı bir İK yöneticisi veya uzmanı, lisans eğitimini mutlaka güncel uygulamalarla, son trendlerle ve iyi etikle desteklemelidir. Sürekli gelişime açık, istekli ve istikrarlı olması bir insan kaynakları uzmanı için kritik önem arz eder.

Başarılı bir iletişim yönetimi

Başarılı bir İK uzmanının farklı kişiliklere sahip çalışanlarla etkili şekilde iletişim kurabiliyor olması gerekir. Gün içerisinde insan kaynakları departmanları yönetici, personel veya iş başvurusunda bulunmuş adaylar gibi pek çok farklı konumda kişiyle iletişime geçerler. Bu etkileşimler sırasında aradaki iletişim becerilerinin her zaman iyi ayarlanması ve iletişim yönetiminin en sağlıklı şekilde kontrol edilmesi çok önemlidir.

Zaman yönetimi ve öz disiplin

İyi bir İK uzmanı, iş günü içinde işler arasında boğulmamak ve kendini tüketmemek için zaman yönetimini en akıllı şekilde yönetmelidir. Çünkü insan kaynakları departmanının herkes gibi günlük tamamlaması gereken rutinlerinin yanında bir de aniden ortaya çıkan problemlere çok hızlı şekilde müdahale etmesi gerekebilir. Bu noktada İK uzmanın zaman yönetimi için kendi öz disiplinini ayarlaması zorunludur.

İK uzmanı ve liderlik yeteneği

İK uzmanının liderlik rolünü doğru ve verimli şekilde yerine getirmesinin, şirket için olumlu etkileri olacaktır. Liderlik yeteneğini ve becerilerini geliştirmesinin yanında insan kaynakları uzmanlarının her zaman insan merkezli liderlik anlayışını da koruması önemlidir. Ayrıca İK yönetici veya uzmanlarının, çeviklik anlayışıyla çalışanları en iyi şekilde yönlendirebilmesi ve motive edebilmesi de gerekir.

İK uzmanı ve güçlü çatışma yönetimi becerileri

Çatışmayla başa çıkmak pek tabi kolay ve hoş bir durum değildir. Fakat İK uzmanları çatışmaları yönetebilmek için eleştirel düşünme becerilerini kullanmak zorundadır. Öncelikle çatışma durumunda tüm ilgili bilgiler toplanır ve sorun tam olarak belirlenir. Ardından olası çözümler belirlenerek uzlaşma için müzakereler yapılır. Burada önemli olan, huzurlu çalışma ortamı yaratmak için çatışma yönetiminde doğru beceri ve yeteneklere sahip olunmasıdır. 

Cesaret ve dürüstlük

İnsan kaynakları yöneticilerinin, şirket içinde çok kritik kararlarda rol oynadığı olaylar ve zamanlar olur. Örneğin; işten çıkarmalar yapmak, çalışanlarla karşı çıkacakları ticari değişiklikler hakkında konuşmak veya yönetimden gelen kötü fikirlere karşı muhalefet yapmak. Bu tür ciddi çatışmalarda İK uzmanının mutlaka cesarete ve dürüstlüğe ihtiyacı olacaktır. Ayrıca şirket için en doğru olduğunu düşündüğü kararın arkasında sapasağlam durması gerekir.

Güçlü etik anlayışı ve güven

İK uzmanları, çoğunlukla şirketin bilinci şeklinde hizmet ederler. Başarılı insan kaynakları uzmanının, bu noktada güçlü bir etik anlayışa sahip olması gerekir. Çünkü kendilerinin şirket politikalarına uyulması ve gizli bilgilerin korunması gibi büyük sorumlulukları mevcuttur. Hem yöneticiler hem de çalışanlar tarafından bu güveni kazanmaları ve korumaları cidde derecede önemlidir.

İK uzmanı ve çoklu görev yeteneği

Bir iş günü içerisinde insan kaynakları uzmanlarına çalışandan yöneticilere kadar pek çok kişiden ve birçok farklı alandan soru gelir.  Örneğin; çalışanlar tatil ve doğum izinleri hakkında, yöneticiler ise farklı alanlarda sorular sorar. Bir de bunların yanında boş kalan pozisyon için İK uzmanı işe alım stratejisi geliştirmelidir. Tüm bunlara yetişebilmesi için başarılı bir İK uzmanının çoklu görevleri aynı anda yerine getirebilmesi gerekir. Bu konuda İdenfit gibi bulut tabanlı İK yazılımlarından destek alınabilir.

Yukarıda sayılan sekiz özellik bir İK uzmanının başarılı olması için kritik önem arz eder. Başarılı ve işini layığıyla yapan insan kaynakları uzmanları; çalışanlara motive şekilde rehberlik eder, onları her zaman destekler, çalışanlara yardımcı olmak adına gereken beceriler için sürekli kendini geliştirir ve nihayetinde de her zaman şirket başarısı için emek verir.

Son içerikler

spot_img