Ana SayfaİK Akademiİşten Çıkış Mülakatları Nasıl Verimli Gerçekleştirilir?

İşten Çıkış Mülakatları Nasıl Verimli Gerçekleştirilir?

Yazar

Tarih

Kategori

İşten çıkış mülakatları, işverenlerin görevden ayrılan çalışanın görev süresinin sonunda gerçekleştirdiği görüşmedir. İşten çıkış süreci en az insan kaynakları alanında yoğun şekilde enerji ve zaman sarf edilen işe alım, performans değerlendirme kadar önemsenmesi gereken bir süreçtir. İşten ayrılma sürecinde yeterli özenin gösterilmemesi durumunda firmalar ciddi işten ayrılma maliyetleriyle karşılaşabiliyor ve işten ayrılan çalışandan gerekli geri bildirimler alınamadığından örgütsel hafıza kaybı yaşanabiliyor. Örgütsel hafıza; kurumların geçmiş enformasyonu toplayarak gelecek faaliyetlere aktarma yeteneğidir ve tekrarlayan hataların önlenmesinde büyük öneme sahiptir. Çalışan ve şirketin çeşitli nedenlere bağlı olarak yollarını ayırma kararı aldığı işten çıkış sürecinin de en az işe alım ve performans değerlendirme kadar profesyonel şekilde yürütülmesi gerekmektedir.

İşten Çıkış Mülakatlarında Dikkat Edilmesi Gereken Detaylar Nelerdir?

İşten çıkış sürecinde şirketlerin beklenmeyen, ağır maliyetlerle karşılaşması oldukça sık görülen bir sorun. Genel olarak herkes tarafından ifade edildiği haliyle kanunlar gerçekten sadece işçileri mi koruyor yoksa sistemsizlikten kaynaklanan sorunlar kanunlara mı bağlanıyor? İnsan kaynakları yönetimi süreci hiç şüphesiz oldukça karmaşık ve birçok detayın sağlam metriklere dayanarak takip edilmesini gerektiriyor. Offboarding süreçlerinin sorunsuz ilerlemesi için güncel hukuki bilgi ve düzenli takip edilen veriler büyük önem taşıyor. Pandemi sonrasında gelişen büyük istifa hareketi etkisi, tüm sektörlerde artan rekabet sebebiyle profesyonel yönetilen işten çıkış süreci her geçen gün daha önemli hale geliyor. Offboarding hem çalışan hem insan kaynakları departmanları için oldukça stresli bir süreç olabiliyor. İşten çıkış mülakatları ile  çalışanın doğru şekilde bilgilendirilmesi süreci iki taraf açısından daha öngörülebilir ve stressiz hale getiriyor.

İşten Çıkış Mülakatları Nasıl Verimli Yönetilir?

İşten çıkış mülakatlarının verimli şekilde gerçekleştirilmesi için insan kaynakları profesyonellerinin mutlaka kendilerine has bir şablon oluşturması gerekmektedir. Şirketten ayrılan çalışanların verdiği bilgiler örgütsel hafızanın güçlendirilmesi açısından oldukça değerlidir. İç iletişimden kaynaklanan sorunların tespiti, ekipte ön görülemeyen sorunlar hakkında bilgi alınması açısından işten çıkış mülakatları değerli bilgiler sağlamaktadır. Her görüşmede belirlenen şablona sadık kalınması verilerin sistematik olarak kayıt altına alınıp değerlendirilmesine olanak sağlar.Sabit sorularla ilerlemek duygusal tartışmaların ve konudan uzaklaşılmasının da önüne geçecektir. Çalışan bağlılığını arttırma konusunda şirketlere, referans isteme sürecinde adaylara fayda sağlayan işten çıkış mülakatları mutlaka titizlikle yönetilmelidir.

İdenfit Offboarding modülü, düzenli yürütülen işten çıkış aşamalarında işletmenizin pozitif marka algısını korurken aynı zamanda işten çıkan çalışana da daha az stresli ve öngörülebilir bir süreç yaşatır.

Son içerikler

spot_img