Ana SayfaİK Akademiİstifa Dilekçesi Verirken Dikkat Edilmesi Gerekenler

İstifa Dilekçesi Verirken Dikkat Edilmesi Gerekenler

Yazar

Tarih

Kategori

İstifa dilekçesi yazmak ve istifa etmenin usulleri çalışanların iş hayatlarında bilmesi gereken konular arasında yer alır. İstifa etmek, tıpkı bir işe yeni başlamış olmak kadar iş hayatının gerçeklerinden ve doğru zaman geldiğinde gerekliliklerinden biridir. Fakat bu sürecin doğru zamanlama ile ve başarılı şekilde yönetilebilmesi hem çalışan hem işveren açısından önemlidir. Sürecin başarılı şekilde yönetilmesi, istifa edecek olan çalışanın belirli olan kurallar dahilinde hareket etmesi anlamına gelir.

İstifa dilekçesi verilecek süreçte her şeyden önce dürüst olunması ve sürecin şeffaf şekilde yürütülmesi oldukça önemlidir. İstifa çalışan kariyerinde ciddi bir adımdır ve bu adımın sonuçlarının süreç kötü yönetildiği taktirde geleceğe olumsuz etkileri olacaktır. Peki işinden ayrılmak isteyen ve istifa dilekçesi verecek olan çalışanlar hangi aşamalarda çok daha dikkatli davranmalıdır? 

Fesih Sebebi Belirlenmeli

İstifa etmeyi kafasına koymuş bir çalışan iş akdini neden feshettiğini iyi bilmelidir. Çünkü çalışanlar genellikle istifa ettikten sonra kıdem tazminatını da almak isterler. Fakat kıdem tazminatına hak kazanmak için çalışanın 4857 sayılı  İş Kanunu 24. maddesinde yer alan haklı nedenle fesih sebeplerinden biri ile istifa dilekçesi vermesi gerekir. Bu nedenle de çalışanın istifası için sağlık, ahlak ve iyi niyet kurallarına aykırı davranış veya zorlayıcı sebep gibi nedenlerden birini belirlemesi gerekir. 

İstifa Dilekçesi Hazırlarken İhbar Süresine Uyulmalı

İstifa dilekçesi yazmaya hazırlanan çalışanın bilmesi gereken şeylerin başında ihbar süresine uyması gerektiği gelir. Çalışan kanuni ihbar süresi çerçevesinde işverenine istifasını bildirmekle yükümlüdür. Haklı fesih halleri dışında aşağıda yer alan ihbar sürelerine uymayan çalışanlar hesaplanan süre kadar ihbar tazminatı ücretini işyerine ödemekle sorumludur. Peki uyulması gereken bu ihbar süreleri ne kadar?

  • İş yerinde çalışma süresi 6 aydan az olanlar; 2 hafta önce,
  • İş yerinde çalışma süresi 6 ay ve 1.5 yıl arasında olanlar; 4 hafta önce,
  • İş yerinde çalışma süresi 1.5 yıl ve 3 yıl arasında olanlar; 6 hafta önce,
  • İş yerinde çalışma süresi 3 yıldan fazla olanlar; 8 hafta önce.

İstifa Dilekçesi Dikkatli Yazılmalı

İstifa dilekçesinin işten ayrılma sürecinin doğru şekilde gerçekleşmesi ve sonuçlanması için dikkatli yazılması gerekir. İstifa dilekçesi yazarken kullanılan her ifadenin dikkatli seçilmesi gerekir. Çünkü ileride bu ifadeler kişilerin aleyhine kullanılabilir. İstifa dilekçesi şarta bağlı olarak yazılamayacağı için bu hususa da dikkat edilmelidir. Ayrıca kişi dilekçede istifa etme nedenleri de sıralanmalıdır.  

İşyeri ile İlgili Olumsuz Konuşmalardan Kaçınmalı

İşyerinden iyi veya kötü nasıl ayrılırsanız ayrılın giderken olumsuz konuşmaların içerisinde olmaktan kaçının. Çünkü istenmeyen olaylar yaşansa dahi konuşulan veya yazılan her söylem diğer işlerde kişinin karşısına çıkabilir. Özellikle yöneticiler veya iş arkadaşları hakkında nefret içerikli, olumsuz konuşmalar kişinin gelecekteki kariyeri içinde tehlikelidir. Bu nedenle kişi istifa dilekçesi verdiği süreçte mutlak surette işyeri ile ilgili olumsuz konuşmalardan kaçınmalıdır. 

idenfit offboarding modülü
İdenfit offboarding modülüyle işten ayrılan ekip arkadaşlarınızın istifa sürecini sorunsuz yönetin.
İDENFİT OFFBOARDING MODÜLÜ

İstifa Edince Arkada Güzel İşler Bırakmalı

İstifa dilekçesi verilmiş ayrılma süreci başlamış olsa bile ortaya konmuş tüm emekler ve işçinin tüm çalışmaları kurumda kalmaya devam eder. Bu nedenle işçi çoğu zaman arkasında güzel işler bırakmak, güzel anılmak ister. İşçinin ayrıldığı pozisyona yeni gelecek olan kişi bırakılan konumu temiz bulmalı ve işleri ayrılan işçi sayesinde kolayca, karmaşıklığa kapılmadan devralabilmelidir. 

Eski İşverenden Referans İstemeyi Unutmamalı

Çalışanın istifa sürecini tüm olumlu veya olumsuz gelişmelere rağmen sağlıklı şekilde sürdürüp sonlandırması iki taraf için en doğru olandır. Çünkü yeni işinizde eski işyerinizden referans isteyerek yöneticiniz ile görüşme talep edilebilir. Yöneticiniz ile sorunlar yaşamış olsanız dahi işinizi son ana kadar kusursuz ve zamanında yapmaya özen gösterin. İyi referans, bundan sonraki işleriniz için olumlu katkı sağlar. Bu nedenle hem yöneticiniz hem de ekip arkadaşlarınız ile ilişkinizi seviyeli tutmaya özen gösterin.

İstifa Anına Gereken Önemi Vermeli

İstifa etme anı belki de sürecin en önemli adımlarından biridir. Seviyeli bir şekilde heyecanlanmadan, fazla stres yaşamadan ve her şeyden önemlisi çokça duygusallığa yer vermeden konuşma yaparak istifa dilekçenizi teslim edebilirsiniz. Kendinizi kısa ve öz cümleler ile ifade edebilir, işten neden ayrılmak istediğinizi kısaca belirtebilir ve iyi dileklerinizi sunarak işyeri ile yollarınızı ayırabilirsiniz.

Ayrıca “istifa dilekçesi nasıl yazılır, istifa ihbar süresi ne kadar, ihbar süresine uyulmazsa ne olur, istifa eden çalışanın işsizlik maaşı alabilir mi?” gibi merak edilen tüm soruların cevaplarını ve istifa dilekçesi örneğini sizler için derlediğimiz “İstifa Dilekçesi Nasıl Yazılır? | İstifa İhbar Süresi” yazımızda bulabilirsiniz.

Son içerikler

spot_img