Ana SayfaİK Akademiİş Yerinde Stres: İKY Profesyonelleri Bu Konuda Neler Yapabilir?

İş Yerinde Stres: İKY Profesyonelleri Bu Konuda Neler Yapabilir?

Yazar

Tarih

Kategori

Birçoğumuz bazı dönemlerde işyerinde stres altında hissediyoruz. Hatta bazılarımız bunu daha yoğun ve daha sık deneyimliyor. İşe odaklı bir dünyada yaşıyoruz. Dolayısıyla bu şartlarda iş yaşam dengesini yakalamak zorlayıcı olabiliyor. Uzun bir günün ardından bile işle ilgili düşüncelerle uğraşabiliyoruz. Ya da tam tersi özel hayatımızda stres altında olmamıza sebep olan etkenler ofis ortamına yansıyabiliyor. Yani anlayacağınız, stres her şart ve durumda modern insanı yakalamayı başarıyor. Öyle ki bazı uzmanlara göre stres kontrolü modern çağ çalışanlarının en ciddi sorunları arasında yer alıyor.

Hal böyle olunca organizasyonların en değerli kaynağı olan insan kaynağından sorumlu İKY departmanları akla geliyor. Peki, sizce İKY profesyonelleri işyerinde stres durumunda etkin fayda sağlayabilir mi? Bize sorarsanız, kesinlikle güçlü bir “Evet” diyoruz. Çünkü özellikle işyerinde stres, performansı, şirket kültürünü olumsuz etkiliyor. Ayrıca stres, işten ayrılma ve devamsızlık oranlarını artırıyor. Peki, işyerinde stres altında olduğunuzu nasıl anlarsınız? Ya da İKY profesyonelleri bu konuda neler yapabilir? Hepsini keşfetmek için sizi sayfanın devamında bekliyoruz!

İş Yerinde Stres Altında Olduğunuzu Nasıl Anlarsınız?

Resmi olarak stres, insanların üzerlerine yüklenen taleplere ve mevcut koşullara karşı gösterdiği olumsuz tepki olarak tanımlanıyor. Bununla birlikte, muhtemelen stres, küçük tek seferlik endişelerden uzun vadede bizi çok endişelendiren şeylere kadar her şeyi kapsıyor. Günümüzün yaygın sorunları arasında yer alan stres, yönetilmediğinde pek çok sorunun kapısını aralıyor. Uykusuzluk, tükenmişlik, ilgisizlik, sinirlilik, zayıf konsantrasyon, düşük verimlilik stresin en sık görülen yansımaları arasında yer alıyor. Stres genellikle çok fazla baskı altında hissetme hissini içeriyor.

Her çalışanın kendine has stres faktörlerine sahip olması olağan kabul ediliyor. Fakat en azından ekibin genelini stres altında bırakması muhtemel detaylarda yapılacak düzenlemelerle işyerinde stres seviyesi azaltılıyor.

İş Hayatında Stresle Başa Çıkmak Neden Önemlidir?

Kronik işyeri stresi tükenmişliğe yol açıyor. Tükenmişlik ise çalışanın zihinsel, duygusal ve fiziksel olarak bitkin hissetmesine neden oluyor. İşin miktarı daima çok fazla ve yeterli zaman yoksa stres başa çıkılamayacak kadar büyük oluyor. Sonuç olarak, tükenmiş ekipler ve artan iş gücü devri oranları İKY departmanları için bir kriz haline geliyor. Çalışan bağlılığı konusunun İKY gündeminin odağında yer aldığı günümüzde çalışanların ruh ve beden sağlığını bir bütün olarak ele almak önem taşıyor. İşyerinde stres, kronik hale geldiğinde çalışanlar kendilerine ya da çalıştıkları kuruma güvenlerini kaybedebiliyor. Peki, İKY departmanları bu konuda neler yapabilir? Keşfetmek için sizi bir alt satıra buyur edelim!

1. Esnek Çalışma Saatleriyle İşyerinde Stres Seviyesini Düşürün

İmkan yaratılabilmesi halinde esnek çalışma saatleri ekibinizin stres seviyesi üzerinde olumlu etkiye sahip oluyor. Kesinlikle gerekli olmadıkça, yönetim ofisinin başlangıç ​​ve bitiş saatlerini katı bir şekilde uygulamamasında fayda bulunuyor. Çünkü çalışanınızın ofis dışındaki yaşamında da karşılaşması muhtemel pek çok sorun bulunuyor. Dakiklik konusunda endişeler çalışanların stres seviyesinin artmasına neden oluyor. Net sınırlarla belirlenmiş fakat esnek düzenle tamamlanan görev listeleri bu konuda fayda sunuyor. Ya da pozisyonun uygunluk sağlaması halinde uzaktan çalışma sistemleri bu konuda destek sağlayabiliyor.

Karşılıklı olarak kabul edilen esnek çalışma kalıpları, gereksiz işyeri stresini ortadan kaldırıyor. Yönetim ile çalışanlar arasında güven ve anlayış oluşmasına da yardımcı oluyor. Hibrit çalışma sistemi ya da uzaktan çalışma sistemi de ekiplere esneklik ve verimlilik kazandıyor.

2. Ekibinizi Kariyer Yolculuğunda Destekleyin

İş tatmini zihinsel refahı artırıyor. İşte tam olarak bu nedenle çalışanların kariyerlerini geliştirmek için etkili bir yol geliştirmeniz önem taşıyor. Çoğumuz hayatımızın çoğunu işte geçiriyoruz. Dolayısıyla çalışanlarınıza işyeri stresi konusunda destek sunmak için bir amaç duygusu sağlamanız gerekiyor. Yönetim ve İKY profesyonellerinin ekip üyeleri için ulaşılabilir hedefler belirlemesi öneriliyor. Ayrıca kariyer yolculuklarında ekip üyelerini desteklemek kurum bağlılığı konusunda da destek sağlıyor.

3. Düzenli Geri Bildirimi Kurum Kültürü Haline Getirin

Bire bir geri bildirim sağlamak için yılda bir yapılan incelemeleri beklemek kritik bir hata oluyor. Bunun yerine yöneticilerin çalışanlarla düzenli olarak konuşması gerekiyor. Olumlu geribildirim ve düzenli değerlendirmeler sunmaları önem taşıyor. Bu, çalışanların moralinin artmasına yardımcı oluyor. Ayrıca güçlü işyeri ilişkilerinin kurulmasını sağlıyor.

4. Şeffaflık ile Çalışan Bağlılığını Artırın

Yöneticilerin mümkün olduğunca şeffaf olması gerekiyor. Çalışanları potansiyel olarak stresli durumlar konusunda yarı yolda bırakmamaları önem taşıyor. Bu, bazı kişilik çalışanların yoğun şekilde endişelenmesine neden oluyor. Bu nedenle yöneticilerin herhangi bir kaygı gelişmeden önce bu durumları hassas ve hızlı bir şekilde ele alması gerekiyor. Şeffaf maaş politikası ve 360 derece performans değerlendirme sistemleri de şeffaf kurum kültürü konusunda önemli katkılar sunuyor.

5. Keyifli Bir Ofis Ortamı Tasarlayın

Keyifli ve konforlu bir çalışma ortamı, kişilerin işlerinden memnun olmalarına yardımcı oluyor. Ve kişisel motivasyon üzerinde belirgin bir etki yaratıyor . Çalışma alanında rahatlamayı teşvik eden alanlar bulunması gerekiyor. Örneğin mola odaları, ortak alanlar veya çalışanların kişisel zaman için birkaç dakika ayıracağı kişisel kabinler bu konuda fayda sağlıyor. Ayrıca ofislerin aydınlık ve havadar olması, sıcaklığının iyi olması ve dış gürültünün minimum düzeyde olması gerekiyor. Sonuçta mutlu bir çalışan üretken bir çalışandır. Bu hem kişisel düzeyde hem de bir bütün olarak iş açısından olumludur.

Son içerikler

spot_img