Ana SayfaİK AkademiStajyer Adayı ve Stajyerler için 10 Öneri

Stajyer Adayı ve Stajyerler için 10 Öneri

Yazar

Tarih

Kategori

Bu sayfayı merakla incelemeye hazırlanıyorsanız, staj dönemi geldi çattı demektir! Stajyer adayı olanların meslek hayatına dair ilk deneyimlerini kazanacağı bu dönem, doğru değerlendirildiğinde fırsatlarla dolu olabilir. Üstelik kendinizi sınamak ve kariyer planlaması noktasında da stajyerlik, önemli bir dönemdir. Mesleğe dair pek çok formal ve informal bilgi birinci ağızlardan yani işin mutfağından öğrenilebilir.

Stajyer adayları için 10 etkili öneri hazırladık. Bu maddeleri uygulayarak staj çalışmalarınıza doping etkisi yapabilirsiniz.

Sosyal ve Girişken Olun

Staj dönemi gerçek anlamda iş hayatına adım attığınız ilk dönemdir. Bu noktada çekingen olup ortamda etkisiz eleman rolüne bürünmemelisiniz. Aksine girişken olup iş ortamındaki arkadaşlarınızla sosyal ilişkiler kurabilmeniz gerekir.

İş hayatında ikili ilişkiler kurmak son derece önemlidir. Üretkenliğinizi ve iş yerine aidiyet kurmanızı büyük oranda huzurlu bir iş ortamına sahip olmanız belirler. Huzurlu bir ortamın anahtarı da canlı ve olumlu iş arkadaşlıkları kurmaktan geçer.

Stajyerlik döneminde ciddiyeti çok fazla elden bırakmadan ölçülü bir sosyal duruş sergilemenizi kesinlikle tavsiye ediyoruz.

Etkili İletişimin Gücünü Keşfedin

Staj süresi boyunca konuşmalarınızla ve genel tavrınızla insanlarda olumlu bir izlenim bırakmanız önemlidir. İmla kurallarına ve gerekli vurguların yapıldığı bir konuşma tarzı, ölçülü jest ve mimikler size artı puan kazandıracaktır.

Bunun dışında iş hayatının gerektirdiği profesyonelliğe yakışan tutum ve davranışları sergilemeniz de oldukça önemlidir. Ortamın gerektirdiği esprili anlara tabi ki katılmalısınız ancak burada da abartı ya da taşkın davranışlara geçit vermemeniz gerekir.

İş arkadaşlarınızla ve üstlerinizle olan ilişkilerde kibar bir üslup takınmanız imajınız açısından son derece güçlü katkılar yapacaktır.

Geri Bildirimlere Önem Verin

Yürüttüğünüz çalışmalar ile ilgili olarak size verilen geri dönütlere kulak tıkamamalısınız. Bu tavsiye ve eleştiriler meslek yaşamınızdaki ilk basamakları oluşturacaktır. 

Bu bağlamda iş yerindeki kişilerin alanınızla ilgili sizden daha tecrübeli ve bilgili olduğunu kabul etmeniz gerekir. Gelen fikirleri dikkate almanız son derece yapıcı bir tavır olabilir.

Bütün bunlara ek olarak yaptığınız çalışmalar ile ilgili uzman kişilerden çalışmalarınızı değerlendirmelerini isteyebilirsiniz. Bu hem işinize önem verdiğinizi hem de gelişime açık biri olduğunuzu gösterecektir.

İyi Bir Gözlemci Olun

İş yerinde olan ya da söylenen her şeyi kafanıza çok takıp genel performansınızı ve motivasyonunuzu düşürmeyin. İş hayatı zaman zaman gergin ya da yoğun olabilen bir arenadır. 

Dolayısıyla bazen iş arkadaşları arasındaki söylemler bir parça sert olabilir. Bu noktada bunun doğal bir süreç olduğunu kabul etmelisiniz. İş hayatının doğal akışı olan ateşli anları kişiliğinize, kimliğinize yapılan saldırılar olarak değerlendirmeniz yanlış olabilir.

Bu noktada stajyer adayı ve staj döneminizi iş hayatının zorlu koşullarına karşı dayanıklılığınızın arttığı bir dönem olarak düşünebilirsiniz.

Çeşitliliği Destekleyin

İş yaşamında farklı bakış açıları ve fikirler önem verilen konulardır. Alanınızla ilgili ya da kurumun genel atmosferini daha iyiye götürebilecek fikirleriniz olabilir. Bunları karar verici konumda bulunan kişilere söylemekten çekinmeyin. Girişimci bir ruh her iş modelinin ihtiyacı olan bir partnerdir. Dolayısıyla fikirlerinizi insanlarla paylaşın. Bu durum sizin sorun çözücü ve üretken bir birey olduğunuzu gözler önüne serecektir. Fakat bunun yanı sıra farklı görüşleri de önemsemeyi ve açık görüşlü olmayı da ihmal etmeyin. Çeşitlilik noktasında etkili bir yaklaşım benimseyerek daha etik bir kariyer rotasının adımlarını erkenden atmayı önemseyin.

Hata Yapmaktan Korkmayın

İş arkadaşlarınıza soru sormaktan çekinmeyin! Staj tam da bunun için vardır. Soru sorup alanınızda kendinizi geliştirmeniz lazım. Çoğu kişi kendini geliştirmeye istekli bireylere sempati ile yaklaşır ve yardımcı olur. Sizler stajyer ve hatta belki henüz stajyer adayı konumundasınız. Bu nedenle hata yapmanız son derece doğaldır. Bunu hep hatırlamanızda fayda var. Çevrenizde size yardımcı olacak kişiler var. Dolayısıyla hatalarınızı telafi edebilirsiniz.

Stajyer Adayı ve Stajyerler olarak hata yapmaktan korkarsanız hiçbir şey öğrenemeyebilirsiniz. Dolayısıyla iş hayatında hataların da olduğunu, en iyi öğrenmenin hataların düzeltilmesi ile gerçekleştiğini unutmayın.

Elbette bütün bunları hata yapma özgürlüğü olarak ele almamalısınız. İş hayatında uyulması gereken kural ve kanunlar vardır. Gerekli önlemler alındıktan ve kurallara uyulduktan sonra yapılan yanlışlara hata denilir. Hata ve kuralsızlık arasındaki ayrımı iyi yapmalısınız.

İnisiyatif Almayı Deneyin

Staj süresince öğrendiklerinizi uygularken belli başlı sınırlar dahilinde inisiyatif almaktan çekinmeyin. Bu hem sorumluluk bilincini geliştirir hem de iş hayatına karşı daha iştahlı olmanın önünü açar.

İnisiyatif alıp başarıyla tamamladığınız çalışmalar başarı hissini yaşamanıza yarar. Bu da mesleki doygunluğunuzun ilk nüvelerini oluşturacaktır. Motivasyon açısından son derece önemli olan bu durum sizi iş hayatına hazırlayan en önemli güdülerden birisidir.

Zaman Yönetimini Geliştir

İş hayatında son derece önemli bir beceri olan zaman yönetimini geliştireceğiniz yer staj dönemidir. Bunun için işlerinizi öncelik sıralamasına koyup buna göre günlük ve haftalık çizelgeler oluşturabilirsiniz.

Her bir iş adımınızı bitirdikten sonra kontrol listelerinde tik atarak programınızın sağlıklı bir şekilde yürüdüğünü izleyebilirsiniz. Bu alışkanlığı otokontrol haline getirirseniz başarılı bir iş yaşantınız olabilir.

Notlar Alın

Stajyer adayı olanların şimdiden etkili not tutma yöntemlerini keşfetmesinde fayda bulunuyor. Çünkü staj döneminde öğrendikleriniz ile ilgili notlar almak size güzel bir bilgi bankası oluşturacaktır. Bunun için spesifik bilgiler ile ilgili notlar almaktan kaçınmayın. Özellikle mentor rolündeki iş arkadaşlarınızın söylediklerine büyük önem verip kayıt altına alınmanız önemlidir.

Günlük işleriniz ile ilgili notlar alıp bunları görebileceğiniz yerlere asmanız da olası unutmaların önüne geçebilir. Yoğun geçen günlerde hepimiz bir şeyleri unutulur.

Son içerikler

spot_img