Ana SayfaİK TrendleriGeleceği Belirleyen İnsan Kaynakları Becerileri

Geleceği Belirleyen İnsan Kaynakları Becerileri

Yazar

Tarih

Kategori

Günümüzün İK profesyonelleri büyüyen bir insan kaynakları becerileri açığıyla karşı karşıya kalıyor. Yakın zamanda yapılan anket çalışmaları, çalışanların %60’ının mevcut becerilerinin önümüzdeki üç ila beş yıl içinde popülerliğini ve etkisini kaybedeceğini belirtiyor. Bu durum, İK için bir zorluk teşkil ediyor. Sadece mevcut beceriler, popülerliğini ve etkisini kaybetmekle kalmıyor aynı zamanda iyi performans göstermeleri için yeni İK becerilerine ihtiyaç duyuluyor.

Yapılan anketler şirketlerin %70’inin 2019’da çalışan kapasitesini artırmak için en az bir yeni teknoloji tanıttığını gösteriyor. Pandemi ile birlikte teknoloji kullanımının arttığı da bilinen bir gerçek. İK profesyonellerinin yalnızda üçte biri, insan kaynakları becerileri içerisinde teknoloji odaklı yeteneklerin olması gerektiğini savunuyor. Bu nedenlerden dolayı, eski İK yetkinlik becerilerinin gözden geçirilmesi ve geleceğe hazırlanmak gerekiyor. 

T Şekilli İnsan Kaynakları Becerileri

T-şekilli insan kaynakları becerileri, çalışanların belirli özelliklerini tanımlar. T’nin dikey çubuğu, belirli bir alanda uzman bilgisi ve deneyimini ifade eder. T’nin tepesi, diğer disiplinlerdeki uzmanlarla işbirliği yapma yeteneği ve bu işbirliğinden elde edilen bilgileri kullanma isteğidir. Bu becerilere sahip olan kişiler, T şekilli olarak adlandırılır.

İK profesyonelleri rollerinde etkin olmak için hangi beceri ve davranışlara ihtiyaç duyulduğu konusunda bir çerçeve eksikliği bulunuyor. En başarılı İK profesyonellerinin ise T şekilli insan kaynakları becerilerine sahip olduğuna inanılıyor. Bu yeni nesil becerilere sahip profesyoneller, T şekilli İK profesyoneli olarak adlandırılıyor. Bu beceriler sayesinde iç paydaşlarla özgürce etkileşim kurmak için geleneksel İK rollerinden ayrılıyor. Bu tür profesyonellerin yeni bir dizi insan kaynakları becerilerine ihtiyacı bulunuyor. Bu T şeklindeki İK profesyonellerinin çeşitli avantajları da bulunuyor:

  • Daha çevik olarak ve işbirliği içinde çalışabilirler. Bu, entegre İK faaliyetleri oluşturmalarına yardımcı olur.
  • Karar vermeyi etkilemek için verileri kullanarak iletişim kurarlar ve üretkenliği artırmak için teknolojiden yararlanırlar.
  • İş paydaşlarıyla daha iyi uyum sağlarlar ve sonuç olarak şirkete daha iyi hizmet eden çözümler üretirler.

Temel İnsan Kaynakları Becerisi 

T şekilli İK profesyonellerinin temel insan kaynakları becerilerine bakıldığında dört temel beceri bulunuyor. Bunlar; veri odaklılık, iş zekasına sahip olma, dijital entegrasyon ve çalışanların savunucusu olma davranışıdır. 

  • Veri odaklılık; karar verme süreçlerini etkilemek için verileri okuma, uygulama, oluşturma ve değerli bilgiler ile birleştirme yeteneğidir. 
  • İş zekasına sahip olmak; şirketin amacını, misyonunu, hedeflerini ve iş bağlamını strateji dönüştürme hedefidir. İK politikalarını ve faaliyetlerini şirketin çıkarlarına en iyi şekilde hizmet edecek şekilde oluşturmak gereklidir. 
  • Dijital entegrasyon, verimliliği artırmak, İK ve iş değerini artırmak için teknolojiden yararlanma yeteneğidir.
  • Çalışanların savunucusu olmak, güçlü bir iç kültür oluşturma ve iletişim kurma davranışlarıdır. Çalışanların en iyi verimi almak ve güvenilir bir çalışan olarak onları destekleme becerisidir. 

T Şekilli İnsan Kaynakları Becerileri Neden Önemli?

Temel insan kaynakları becerileri dışında T-şekilli İK profesyonelleri kendi disiplinlerinden en az birinde uzman olmanın yanı sıra:

  • Yeni teknolojiyi anlar. İK ve şirketin daha verimli çalışmasını sağlamak için bunu organizasyonlarına aktif olarak entegre eder;
  • Üretkenliği, yenilikçiliği ve verimi artırmak için verileri okuyabilir, uygulayabilir, oluşturabilir ve değerli bilgilere dönüştürebilir;
  • Güçlü bir iç kültür oluşturmayı hedefler. Etkili iletişim kurar ve İK’yı daha insancıl hale getirmek için çalışır. İnsan olmadan İK olmayacağının bilincindedir;
  • İşi, amacı, misyonu, hedefleri ve stratejileri hakkında şirketin beklentilerini karşılar.  

T şeklindeki profesyoneller liderdir. İşbirliği, eleştirel düşünme ve problem çözme dahil olmak üzere çok çeşitli becerilere sahiptirler. T şeklindeki insan kaynakları becerilerine sahip İK profesyonelleri şirketlerinin daha iyi kararlar almasına yardımcı olur. Gelecekte en çok ihtiyaç duyulan insan kaynakları profesyonellerinin bu becerilere de sahip olması gerekmektedir. 

Son içerikler

spot_img