Ana SayfaİK AkademiPDKS (Personel Devam Kontrol Sistemleri) Nedir?

PDKS (Personel Devam Kontrol Sistemleri) Nedir?

Yazar

Tarih

Kategori

Açılımı personel devam kontrol sistemleri olan PDKS, işletmelerde çalışanların performanslarını takip amacıyla kullanılan otomasyonlardır. Personelin işe giriş çıkış saatleri, mesaileri ve izinleri gibi devamlılığıyla ilgili bilgiler PDKS ile sağlıklı bir şekilde tutulur. Böylece ay sonunda puantaj ve buna bağlı maaş hesapları kolaylıkla yapılır.

Teknoloji ve yazılım alanında günümüzdeki gelişmeler hayatın her alanında olduğu gibi iş yaşamındaki işleyişi de daha kolay ve daha doğru bir hale getirir. İşletmeler için bugünün koşullarında otonom sistemler zamandan ve maliyetten tasarruf anlamına gelir. PDKS personel takibinde manuel veri girişine gerek olmadan hata payını sıfıra indirgeyen bir sistemler bütünüdür.

Personel devam kontrol sistemleri yazılım (bulut tabanlı pdks) ve donanım olmak üzere iki kısımdan oluşur. Yazılım kısmı işletmelerin çalışma yapısına entegre edilen, muhasebe programlarıyla uyumlu elektronik ortamda personele ait verilerin raporlandığı programdır. Donanım kısmı ise yazılım ile bağlantılı çalışan parmak izi, yüz tanıma ve kart okuyucu gibi PDKS cihazlarıdır.

PDKS Ne İşe Yarar?

PDKS bir işletmede çalışan personelin gün gün çalışma sürelerinin ay olarak toplam değerini ve buna bağlı olarak maaşlarının hesaplanmasına yönelik hazırlanan yeni nesil bir takip sistemidir. Bu sistem personelin normal mesai, işe geç geliş, işten erken çıkış, fazla mesai, izin veya raporlu olma durumlarının manuel girişe gerek kalmadan otomatik olarak yapılmasına ve raporlanmasını sağlar.

PDKS her işletmenin yapısına göre düzenlenebilen esnek bir yazılımdır. İşletmenin kurumsal işleyişine özel ayarlamalar ile personele ait veriler elde edilir. Bu verilerin elektronik ortama girişi için insan gücüne gerek duyulmaması, sistemin aksamadan işlemesi ve personelle ilgili çalışma performansının düzenli olarak kayıt altına alınması anlamına gelir. Böylece maaş hesaplamalarında hata payı kalmaz.

Personel Devam Kontrol Sistemi Nasıl Çalışır?

İdenfit PDKS bu noktada işverenin aklındaki soruların cevabını veriyor. “Çalışanım işe kaçta geliyor, işten kaçta çıkıyor?, Çalışanlarım günde kaç saat verimli çalışıyor?, Çalışanlarım hangi vardiyada, kaç saat çalışıyor?, İşyerimde uyguladığım çalışma saatleri kanunun dışına çıkıyor mu?” gibi sorular İdenfit PDKS ile en kısa yoldan cevaplanıyor. İdenfit PDKS, hem yazılım hem de donanım çözümlerini bir arada sunarak işletmelerin ekstra operasyon maliyetlerini en aza indirirken aynı zamanda fiyat avantajlarını da koruyor.

PDKS takip yazılım programı ve seçilen PDKS cihazı bir arada çalışır. İşletmenin çalışan sayısına işleyiş biçimine göre seçilen yazılım programı kurumun veri tabanına entegre edilir. Çalışanlar sisteme tanımlanır. PDKS cihazları; yüz tanıma, parmak izi okuma veya kartlı geçiş şeklindedir. Gün içerisinde toplanan veriler cihazda kayıt altına alınır, düzenli bir şekilde işlenerek ilgili birimlerin veri tabanına raporlar halinde aktarılır.

Bu sistem modüler bir yapıya sahiptir. PDKS sadece ana kapı girişlerinde değil farklı lokasyonlarda da kullanılabilir. Örneğin fabrikaların şantiye girişlerinde, yemekhane girişlerinde ve işletmenin yapısına göre diğer birimlerin girişlerinde bu sistem üzerinden takip yapılır. Personel devam kontrol sistemi sadece işe giriş çıkışları değil gün içerisinde personelin işletme içerisindeki tüm çalışma akışını raporlama imkanı sunar.

PDKS Nerelerde Kullanılır?

Personel devam kontrol sistemleri; küçük, orta veya büyük ölçekli olması fark etmeksizin tüm sektörlerde ve işletmelerde kullanılır. Ofis, fabrika, okul, hastane, otel ve kamu kuruluşları gibi her işletmenin personele ait bilgileri sağlıklı tutabileceği bir sisteme gereksinimi vardır. Daha önceki dönemlerde personel aracılığıyla kağıt üzerinde ve elektronik ortamda yapılan bu işlemler çok daha kolay ve hızlıdır.

Birden fazla lokasyona sahip kuruluşlar için personelin günlük çalışma sürelerini takip için otomasyon bir sistemle en sağlıklı veriler elde edilir. Ofis ortamlarında geç kalma, erken çıkma veya mesaiye kalma durumları bazen iş yoğunluğuna bağlı olarak gözden kaçabilir.

PDKS tüm işletme modelleri için günümüz dijital dünyasında verimli bir çözüm sunar. Bu sistem personel takibinin yanı sıra giriş çıkışları kontrol altında tutmak amacıyla da kullanılır. Özellikle okul gibi güvenliğin daha fazla ön planda tutulduğu kuruluşlarda PDKS hem personele hem güvenliğe yönelik takip sağlar.

PDKS’nin Avantajları Nelerdir?

Personel devam kontrol sistemleri her şeyden önce iş yükünü azaltır. Çünkü personel çalışmalarını her gün düzenli kayıt altına almak için gerekli personel ve zamandan tasarruf etmiş olursunuz. Bu işlemleri sistem sizin yerinize yapar. Unutulan, atlanan veya eksik girilen verilere bağlı olarak yanlış hesaplama gibi olası durumlar ortadan kalkar. Bu durum personel ile işletme arasında güveni güçlendirir ve çalışma verimini arttırır.

Personel sayısı yüksek işletmelerde her ay sonunda yapılması gereken puantaj ve maaş hesaplamaları manuel sistemlerle çok daha karmaşıktır ve uzun sürer. PDKS ile elde edilen veriler istenilen raporlar düzenlenir ve bu karmaşık aşama ile uğraşmaya gerek kalmaz. Aynı zamanda otomasyon bir sistem üzerinden yapılan giriş çıkış kayıtları somut bilgi olduğu için suistimali ortadan kaldırır.

Son içerikler

spot_img