Ana SayfaİK AkademiŞeffaf Maaş Sistemi

Şeffaf Maaş Sistemi

Yazar

Tarih

Kategori

Şeffaf maaş sistemi insan odaklı İK yaklaşımının etkisi ile her geçen gün daha sık gündeme geliyor. Bazı şirketlerde 360 derece performans değerlendirmeleri ve hatta çalışanların birbirinin maaş zammını belirlediği şeffaf yöntemler kullanılıyor. Çeşitlilik ve kapsayıcılık kavramlarının İK’nın odağında yer aldığı bugünlerde iş süreçlerinde ölçeklenebilir ve şeffaf olmak şirketlere ciddi avantajlar sağlıyor. Peki şeffaf maaş sistemi ekipler için nasıl avantajlar sağlıyor? İş arkadaşlarının maaşları hakkında bilgi sahibi olmak çalışanları gerçekten olumlu mu etkiliyor?

Açık Maaş Politikası Ne Anlama Geliyor?

Açık maaş politikası uygulanan şirketlerde yer alan tüm çalışanlar birbirinin maaşını net olarak biliyor. Ofis arkadaşları ile zaman zaman aile, yönetim ve gündemle ilgili her gün ettiğiniz sohbetlere asla dahil edilmeyen konuların başında genellikle maaşlar yer alıyor. Özellikle beyaz yaka çalışanların maaşlarının belirlenmesinde birçok farklı unsur göz önüne alındığından yönetim genellikle maaşların paylaşılmaması konusunda özen gösteriyor. Ülkemizde uygulanmasına alışkın olmadığımız şeffaf maaş sistemi globalde bazı markalar tarafından uzun yıllardır tercih ediliyor. Market zinciri Whole Foods 1986 yılından günümüze açık maaş sistemi ile çalışıyor. SumAll, Buffer gibi şirketlerde şeffaf maaş politikasını uyguluyor. Hatta Buffer’ın geçmiş yıllara ait çalışan maaşları isteyen herkes tarafından görüntülenebiliyor.

Şeffaf Maaş Politikası Nasıl Avantajlar Sağlıyor?

Uzun yıllardır maaş gizliliğine önem verilen şirketlerde ilk etaplarda şeffaflık ile bazı çalışanlar dönemsel motivasyon kaybı gibi sorunlar yaşayabiliyor. Bu noktada bu sistemi uzun vadeli sonuçları ile değerlendirmek önem taşıyor. Açık maaş politikasına geçiş aşamasında dönemsel sorunlar yaşanabilmekle birlikte uzun süreçte ekipler ciddi avantajlar yakalıyor. Çeşitlilik ve kapsayıcılığı şirket kültürü haline getirmek, cinsiyete dayalı maaş eşitsizliklerine engel olmak ve en önemlisi çalışanların adil bir şirkette çalıştıklarını hissetmeleri için şeffaf maaş politikası uygulanabiliyor. Açık maaş politikası uygulamaya başlayan şirketler uzun süreçte yetenek kazanımı ve çalışan bağlılığı konusunda da önemli avantajlar yakalıyor. Liderler tarafından genellikle kaos yaratması beklenen şeffaf maaş sisteminin uzun vadeli etkileri genellikle verimli oluyor. Bazı şirketlerde sabit bir zam oranına ek olarak kişinin maaş zammı ekip arkadaşlarının fikri alınarak belirleniyor.

idenfit İK süreçlerinizin ölçeklenebilir ve şeffaflığı konusunda işletmenize ihtiyaç duyduğu desteği sağlıyor!

Son içerikler

spot_img