Ana SayfaGüncel BilgilerStar Mülakat Tekniği Nedir?

Star Mülakat Tekniği Nedir?

Yazar

Tarih

Kategori

Star mülakat tekniği ile mülakatlarda egolu görünme endişesi yaşamadan kendinizi en iyi şekilde ifade edebilirsiniz. İş mülakatlarında gergin mi hissediyorsunuz? Kısa ve etkileyici cevaplar vermek konusunda zorluk mu yaşıyorsunuz? Star mülakat tekniği son yıllarda oldukça sık kullanılan, kişinin sahip olduğu yetkinlik ve tecrübeleri somut örneklerle açıklamasına olanak sağlayan mülakat tekniğidir. Yetkinlik bazlı mülakat teknikleri arasında yer alan teknik doğru adayın, doğru konumda çalışmasına olanak sağlar. Star mülakat tekniğini özümsemek için öncelikle yetkinlik bazlı mülakat teknikleri hakkında bilgi sahibi olunmasında fayda var. Peki, yetkinlik bazlı mülakat nedir?

Yetkinlik Bazlı Mülakat Nedir?

Yetkinlik bazlı mülakat tekniğinde adayların geçmiş performansları ve sorunlar karşısında sergiledikleri tavır incelenir. Adayların geçmiş performansları incelenerek gelecek performanslarını öngörmeyi hedefleyen teknikte mülakatlar genellikle geçmiş olaylar üzerinden yürütülmektedir. İK uzmanları tarafından adaylara geçmiş deneyimleri ile ilgili sorular yöneltilir. Kişisel cevaplar hedeflenerek adayın bir olay karşısında davranış biçimi ve tepkisi ölçülür. Adayların yaşanmayan deneyimleri aktarması önlenerek somut örneklerle tecrübesini ifade etmesi teşvik edilir. Yetkinlik bazlı mülakatlarda adaylardan  olayları detaylı aktarması beklenmektedir. Geçmişte çalıştığı iş ortamı, iş arkadaşları, iş arkadaşlarıyla ilişkileri hakkında bilgi istenir. Adayların gerçek olmayan portreler çizmesi engellenerek uygun pozisyona uygun adayın yerleştirilmesi hedeflenir.

Star Mülakat Tekniği Nasıl Uygulanır?

Star mülakat tekniğinde yetkinlik odaklı sorular yöneltilmektedir. Adayların hayali iş tecrübelerini gerçek gibi aktarmasına engel olmak için çeşitli projeler ve deneyimler üzerinde detaylı sorularla adayın yetkinliği ölçülmektedir. Star mülakat tekniğinin en önemli farkı bireye özel sorularla uygulanmasıdır.Bireysel cevaplarla adaylar kendini rahatça ifade ederek güçlü yönlerini vurgulayabilir, insan kaynakları uzmanları ise adayları daha doğru şekilde tanıyabilir.

Star Mülakat Tekniğinde Kullanılabilen Başlıklar:

Durum (Situation):  Eski iş yerinizde karşılaştığınız zorlukları veya bir proje esnasında sizi en çok zorlayan durumu açıklayın gibi sorular yöneltilerek konuyla ilgili olabildiğince spesifik bilgiler edinmelisiniz. Detaylar uygun adayı hedeflemek için odaklanmanız gereken esas noktadır.

Görev (Task):  Karşılaşılan sorunla alakalı adayın sorumluluğunu açıklamasını isteyin. Ekibe projede yeterli desteği sağladığına emin olup olmadığını, nasıl bir tutum izlese işlerin daha iyi sonlanmış olabileceğini öğrenmeye yönelik sorular yöneltin.

Eylem (Action): Görevi nasıl tamamladınız gibi ekip çalışmasından ziyade bireysel yanıtlar alma hedefine uygun sorular yönelterek adayın ‘ben’ dilini kullanmasını destekleyin.

Sonuç (Result):  Gerçekleştirilen eylemin sonuçlarından nasıl bir ders alındığını, eylemin adaya katkılarını sorgulayın. Adayların spesifik cevaplar vermesini teşvik edin.

Son içerikler

spot_img