Ana SayfaİK Akademiİnsan Kaynakları Bölümünde Çalışmak İçin 7 Neden

İnsan Kaynakları Bölümünde Çalışmak İçin 7 Neden

Yazar

Tarih

Kategori

İnsan Kaynakları bölümünde çalışmak isteyen yeni mezunlar veya bu bölümde kariyer hedefi olan, İK bölümünde çalışmaya heves duyan birçok kişinin kendine göre farklı farklı düşünceleri mevcuttur. İnsan kaynakları uzmanı ne iş yapar diye soru sorulduğu zaman, verilen yanıt ile heyecan duyan ve bu alanda uzmanlaşmak isteyen her birey için “neden İK’da çalışmalıyım?” sorusuna cevap aradık.

Kişiye hem iş hayatında hem de günlük yaşantısında birçok katkı sağlayacak bir bölüm olan insan kaynakları departmanında çalışmak için; insan kaynaklarında insan hayatına dokunma, çalışan kariyerlerinin gelişimine katkı sağlama, etkin karar alıcı rol oynama, yeni çalışanları motive etme, ortalama üzeri maaş kazanma, kültürel gelişime katkı sağlama, dijital süreçlerde gerçek kalma gibi konu başlıkları ile 7 nedeni sizler için derledik.

İnsan Hayatına Dokunma

İnsan kaynakları bölümünde çalışan kişiler, işletme geleceğinde etkin karar alıcı konumunda rol oynadıkları gibi işletme çalışanlarının geleceklerinde de önemli rol oynarlar. Bu durum İK’da çalışmak için ortaya konmuş nedenler arasında manevi boyutu oldukça ağır basan bir nedendir. Sebebi ise örneğin; yeni mezun olmuş bir öğrenciye bir şans tanıyarak ona istihdam yaratması, çalışanlara aktarılabilir verimli yetenekler kazandırmak adına eğitimler organize etmesi şeklinde sıralanabilir.

İK profesyonelleri farkında olarak veya olmayarak aslında çalışanların hayatına bir noktada dokunurlar. İhtiyacı olan adayların işe alım konusunda desteklenmesi veya onlara ihtiyaç duydukları noktada sigorta sağlanması gibi alanlarda çalışanlara temas ederler. İK’cılar bireylerin hayatlarında bir şeyleri değiştirme, onlara yeni kapılar açma konusunda fırsat sunma gibi seçeneklerle manevi tatmin duygusunu tadarlar.

Çalışan Kariyerlerinin Gelişimine Katkı Sağlama

İnsan kaynakları bölümünde çalışanlar, işletmede çalışan diğer bireylerin kariyerlerinin planlanmasında aslında rol sahibidir. İşletmede kariyerini geliştirmek, pozisyonunu güçlendirmek isteyen herhangi bir çalışanın gideceği ilk kişi İK uzmanıdır. Çünkü İK uzmanları kişisel bilgilerinden, yeteneklerine kadar işletme içinde çalışanları en iyi tanıyan kişilerdir. Bu nedenle de çalışanlara rehberlik edebilecek hatta çalışan kariyerlerinin gelişimine katkı sağlayabilecek yegâne kişilerdir.

Etkin Karar Alıcı Rol Oynama

İnsan kaynakları bölümü çalışanları veya profesyonelleri, konumları gereği işletmede etkin karar alıcı rol oynarlar. Çünkü çalıştıkları işletmede İK profesyonellerinden benzersiz bir bakış açısına sahip olmaları beklenir. Bu durumun sebebi ise işletmenin geleceğini doğrudan etkileyecek kararlarda bizzat katkılarının bulunmasıdır. İK bölümünün en temel görev tanımlardan biri olan işe alım, işletme geleceğini veya kaderini doğrudan etkiler.

İnsan kaynakları uzmanları, işe yeni alınacak olan adayların iş başvurularının incelenmesi, adayların kariyer platformlarından bulunup değerlendirilmesi veya değerlendirilen adayların istihdamı gibi önemli konularda rol oynar. Bu nedenle istihdam edilecek adayların uzun vadede işletme verimliliğine sağlayacağı katkı kritik önemdedir. Buradan hareketle İK profesyonelleri, işletme geleceğinde karar alıcı olarak etkin rol oynar denilebilir.

Yeni Çalışanları Motive Etme

İnsan kaynakları bölümünde çalışmak için bireyleri motive edebilecek nedenlerden biri de işletmede yeni istihdam edilmiş adayların adaptasyon sürecinde onlara rehberlik edecek olmak ve onları iş ortamına uyum sağlayarak performanslarını artırmalarına yardımcı olmaktır. Bunun yanında aslında İK uzmanları böylelikle çalışanlarla daha sıkı ilişkiler kurabilir, onları iş hedefleri konusunda daha da motive edebilir. 

Ortalama Üzeri Maaş Kazanma

İnsan kaynakları bölümünde çalışmak için sayılabilecek nedenlerden birisi de İK departmanının işletme genel maaş seviyesi üzerinde ücretlendirilmesidir. İşletme için stratejik ve kilit öneme sahip olan insan kaynakları, konum olarak işletmede saygınlık kazanmış bir departmandır. Bunun yanında da İK uzmanı veya uzman yardımcıları stratejik konumları karşılığında ortalama üzeri maaş kazanırlar.  

Kültürel Gelişime Katkı Sağlama

İK yönetimi ile ilgili herhangi bir alanda söz sahibi olmak kültürel gelişimin kapısının açılmasına sebebiyet verir. Çünkü çok okumak ve çok gezmenin yanında aslında çokça insan ile konuşmak ve çokça insan tanımak da kültürel doyum için oldukça faydalı bir aktivitedir. Her gün yeni yeni insanlar tanımak, insanların gelişimine ve değişimine şahit olmak hayatta ve insan kaynakları mesleğinde çok değerlidir. 

Dijital Süreçlerde Gerçek ve İnsani Olma

Dijital dönüşümün yaşandığı günümüzde insan kaynakları bölümünde gelişen teknolojilere rağmen hala dijitalleşmemiş insani alanlar mevcuttur. Çünkü İK departmanı faaliyetlerinden bazıları hala insanlar tarafından yapılmalıdır ve bu görevler bilgisayarlar tarafından taklit edilemez. Sezgi, sağduyu, empati gibi teknolojinin taklit etmede henüz başarı sağlayamadığı yetenekler için mutlaka insan kaynakları departmanının gerçek ve insani olması gerekir.

Başarılı bir İK uzmanı olmak için gereken özelliklere değindiğimiz blog yazımızı buradan okuyabilirsiniz.

Son içerikler

spot_img