Ana SayfaİK Akademi2021 Yılı Evlilik Tazminatı Alma Şartları

2021 Yılı Evlilik Tazminatı Alma Şartları

Yazar

Tarih

Kategori

Evlenme sürecinde olan ve aynı zamanda çalışan kadınların hakkında en çok soru sorduğu ve yakından takip ettiği konuların başında evlilik tazminatı, evlilik tazminatı alma şartları gelir. Evlilik dolayısı ile istifa eden kadınlar gerekli şartları sağlamaları durumunda iş yerinden tazminat alabilir.

Evlilik Tazminatı Nedir? 

Evlenen bir kadının evlilik dolayısı ile istifa etmesi halinde aldığı tazminata evlilik tazminatı adı verilir. Evlilik tazminatına halk arasında “nikâh tazminatı” da denir. Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından sigortalı olarak bir işte yeterli süreyle çalışan kadınlara evlilik tazminatı ödemesi yapılır.

2021 Yılı Evlilik Tazminatı Alma Şartları

Evlenmek üzere olup aynı zamanda çalışan kadınların en sık merak ettiği konulardan birisi evlilik tazminatının nasıl alındığıdır. Evlilik tazminatı almaya hak kazanmak için bazı şartların sağlanması gerekir. Evlilik tazminatı şartları, 1475 sayılı İş Kanununun “İşverenin Bildirimsiz Fesih Hakkı” başlıklı 14. maddesinde yer alır.

Evlilik tazminatını sadece kadınlar alabilir, erkek çalışanların evlilik tazminatı alma hakkı yoktur.

Evlilik dolayısıyla istifa eden personelin 1(bir) yıl içinde işyerine istifasını bildirmesi gereklidir.

İstifa dilekçesinde evlilik nedeniyle işten ayrıldığını net bir şekilde ifade etmelidir.

Dilekçe ekine evlilik belgesinin eklenmesi gereklidir.

Evlilik nedeni ile istifa eden personelin evlilik tazminatına hak kazanması için işyerinde deneme süresi dâhil en az bir yıldır çalışıyor olması gereklidir.

Evlilik Nedeni ile İstifa Durumunda Kıdem Tazminatı Hakkı Var mıdır?

Evlilik dolayısıyla istifa eden kadınlar kıdem tazminatı alabilirler.  Kişisel şartlar sebebiyle istifa eden kişilerin kıdem tazminatına hak kazanmaları mümkün değilken, kadın işçiler evlilik gerekçesiyle kıdem tazminatı hakkı kazanabilirler. Evlilik dolayısı ile istifa eden kadının işten ayrılma durumundan sonra farklı bir yerde çalışmaya başlaması kıdem tazminatı hakkını engelleyecek bir durum değildir. Evlilik nedeniyle işten ayrılan kadınların kıdem tazminatı da normal kıdem tazminatı hesabıyla aynı şekilde hesaplanır.

Evlilik Sebebiyle İstifa Durumunda İhbar Süresi ve İhbar Tazminatı

Evlilik dolayısıyla istifa edilmesi durumunda ihbar tazminatı hakkı bulunmaz. Evlenme nedeniyle işten ayrılan kadınların ihbar süresine uyması veya ihbar tazminatı ödemesi gerekmez. Evlilik nedeniyle istifa edilmesi durumunda işsizlik ödeneğinden de yararlanılamaz.

Son içerikler

spot_img