Ana SayfaİK TrendleriYuvarlak Yakalılar: Geleceğin Çalışanları!

Yuvarlak Yakalılar: Geleceğin Çalışanları!

Yazar

Tarih

Kategori

Yuvarlak yakalılar kavramı ile ilk kez karşılaşmış olabilirsiniz ancak son kez olmadığına eminiz. Beyaz yaka ve mavi yaka kavramları uzun süredir iş hayatının içinde yer alıyor. Son dönemde dijitalleşme etkisi ile dijital yakalılar, dijital göçebeler ve yazımızın konusu olduğu üzere yuvarlak yakalılar gibi yeni kavramlar hayatımıza katılıyor. Pazar koşullarında birçok farklı etkene bağlı olarak değişiklik gösteren beklentiler ve bu doğrultuda dijitale ayak uyduran işletmeler ile birlikte insan kaynağı da doğal olarak dönüşüme uğruyor. Peki, yeni nesil yuvarlak yaka kavramı ne ifade ediyor? Yuvarlak yakalıların çalışma hayatında nasıl değişimler yaratması bekleniyor?

Beyaz Yakalıdan Yuvarlak Yakalıya

Çalışanlar uzun süredir mevcut çalışma şartları ve niteliklerine göre farklı renklerle sınıflandırılıyor. Yaka kavramı ile çalışanların nitelikleri tanımlanıyor. Yapay zeka, dijitalleşme ve Endüstri 4.0 gibi etkiler nedeni ile yakalarda dönüşüme kayıtsız kalamıyor. Uzun yıllardır mavi yakalılar tezgah başında çalışan ve saha personeli gibi bedensel güce dayalı işlerde çalışan kişileri ifade ediyor. Beyaz yaka ise zihin gücüne dayalı masa başı işleri tanımlamak için kullanılıyor. Yuvarlak yakalılar, dijital dönüşüm etkisiyle teknolojiye ayak uyduran mavi ve beyaz yaka çalışanları tanımlıyor. Mobil yaka olarakta ifade edilen bu yeni çalışan sınıfının Z kuşağının aktif olarak iş hayatına katılmasıyla ağırlık kazanması öngörülüyor.

Yuvarlak Yakalılar İş Süreçlerinde Hangi Detaylara Önem Veriyor?

Yuvarlak yakalıların en belirgin özelliklerinin başında mobil ve mekan bağımsız çalışma modellerine olan yatkınlıkları yer alıyor. İnternete bağlanabildikleri herhangi bir alan bu çalışan grubu için ofis ihtiyacını karşılamaya yetiyor. Günün her saatinde, istediği mekandan çalışmayı ve esnekliği önemseyen Z kuşağı çalışanlar yuvarlak yakanın öncüleri olarak kabul ediliyor. Yeni gelişen iş kolları ile birlikte çalışanlarda aranan niteliklerde farklılık gösteriyor. Adaptasyon yeteneği, inovatif düşünme ve yaratıcılık gibi özelliklerin önem kazandığı geleceğin iş dünyasında esneklik ve özgürlük gibi özellikler önem kazanıyor. Eski dönemlerde en çok teknik yeterlilik açısından sınanan çalışanlardan daha yaratıcı olmaları bekleniyor ve liderlik kavramı da farklılaşıyor. Yeni nesil mobil çalışanlar koçluk yapan, otoriter değil uzlaşılabilir yöneticilerle çalışmayı tercih ediyor. Teknoloji kullanımı ile iş süreçlerine hız katmayı seven geleceğin çalışanları iş süreçlerinde yazılım ve donanımlardan mümkün olan en üst seviyede yararlanmayı tercih ediyor.

İdenfit olarak geleceğin çalışanları için tüm İK süreçlerini tek panelde yürütüyor, iş süreçlerinize hız ve verimlilik katıyoruz.

Son içerikler

spot_img